Soome töötud olid õnnelikud kodanikupalga üle, aga tööd teistest paremini ei leidnud

Soomes kaks aastat kestnud kodanikupalga eksperiment näitas, et töötud olid õnnelikud 560-eurose kodanikupalga üle, aga töö leidmine neil teistest paremini ei õnnestunud.

Kodanikupalka maksti Soomes kahe aasta jooksul 2000-le juhuslikult valitud töötule inimesele maksuvabalt 560 eurot kuus. Kodanikupalga saajad olid selle aja jooksul õnnelikumad kui need, kes said tavalisi töötusega kaasnevaid toetusi, vahendab Daily Mail.

Eksperimendi läbi viinud sotsiaalkindlustusamet Kela leidis aga, et vaatamata suuremale õnnetundele ei leidnud eksperimendis osalejad paremini tööd. Neil oli aga vähem muret raha pärast ja parem tervis. Lisaks olid kodanikupalga saajad positiivsemad tuleviku suhtes ja võime osas mõjutada ühiskondlikke probleeme.

Kuigi tegemist oli suurima sellelaadse uuringuga Euroopas, puudutas see vaid töötuid inimesi. Kodanikupalga pooldajad seevastu peavad silmas stabiilset sissetulekut olenemata inimese jõukusest ning perekondlikust ja hõivatuse olukorrast.

Kela siiski leidis, et kodanikupalga saajatel oli vähem stressi ja parem tervis. Neil oli ka suurem kindlustunne oma tuleviku suhtes. Tegemist on esialgu kokkuvõttega eksperimendi esimesest aastast ja kogu eksperimendi kohta tehakse kokkuvõtted järgmisel aastal. Praegu võib aga öelda, et kodanikupalga saajate töölesaamise võimalused ei paranenud.

Eksperimenti peetakse Soomes oluliseks, et kujundada sotsiaalkindlustuse süsteemi. Sarnaseid skeeme on katsetatud Kanadas ja Keenias.

Unemployed people happier under income scheme, experiment reveals

Two-year experiment saw randomly selected group paid €560 (£490) a month The test group were happier and less stressed than the control group But Finnish researchers said they were no better or worse at finding a job It was aimed at providing advice for reforming Finland’s welfare system Unemployed people were happier under a basic income scheme but no more or less likely to get a job, a Finnish trial has revealed.

Kommentaarid
(Külastatud 174 korda, 1 külastust täna)