Soome metsades kasvavad imemarjad, mis osutuvad järjest tervislikumaks

Soomes kasvavad imemarjad, mis aitavad paljude tõbede vastu. Juba vanal ajal soovitati lastele anda pohli, kui suus hakkasid vohama pärmseened. Nüüd soovitatakse nõuandlates anda lastele pohlamahla, kui keelel olev pärmseen ehk soor võimust võtab.

Marjad ja puuviljad sisaldavad antioksüdante. Need on keemilised ühendid, mida saadakse toidust, aga organism toodab neid ka ise. Antsioksüdantidel arvatakse olevat positiivne toime paljude krooniliste haiguste puhul nagu südame- veresoonkonnahaigused ning kasvajad. Pohlas on lisaks antotsüaniine, mis on tervendavad flavonoidid, annavad marjadele punase värvi ja takistavad vere hüübimist. Lisaks on pohlades palju põletikke vähendavaid ühendeid, vahendab Helsingin Sanomat.

Hambateaduste doktori Pirjo Pärnäneni väitel on pohlad marjadest kõige tõhusamad hambakaariest põhjustavate bakterite vastu, samuti seente vohamist põhjustava candida vastu. Pohlades on midagi, mis pärsib seente vohamist.

Taimeteadlane Sinikka Piippo räägib, et pohlades ja muudeski marjades sisalduv kvertsetiin aitab langetada vererõhku ja veresuhkrut ning pärsib põletikke.

Suus leiduvad põletikud nagu parodontiit ehk igemepõletik lisab südame- ja veresoonkonna haiguste ohtu. Pirjo Pärnänen hakkas tegelema pohlatoodetega ja 2017. aastal sai patendi pohlasuuveele. Suuvee tegemisel eemaldatakse pohladest suhkur ning kasutatakse pohlas leiduvaid kasulikke ühendeid nagu antotsüaniine ja teisi fenoole. Pohlasuuvee eelis on see, et seda saab kasutada pikemaajaliselt.

Suomen metsissä kasvaa ihmemarja, joka paljastuu jatkuvasti terveellisemmäksi ja terveellisemmäksi

Puolukkaa on jo kansanperinteessä käytetty lasten suussa olevan hiivan hillitsemiseen. Monissa neuvoloissa ohjeistetaan edelleen kokeilemaan kotihoitona puolukkasurvoksen mehua, jos vauvan kielessä oleva hiivatulehdus eli sammas vaivaa. Tämä ajatus mielessään hammaslääketieteen tohtori Pirjo Pärnänen lähti tutkimaan puolukan lisäksi mustikkaa, karpaloa, sitruunaa, mansikkaa ja mustaherukkaa. Marjojen ja hedelmien tiedetään sisältävän monia antioksidantteja.

Kommentaarid
(Külastatud 533 korda, 1 külastust täna)