Soome ja Eesti on maailmas kõige vabama ajakirjandusega maade hulgas

Soome ja Eesti on värske maailma ajakirjandusvabaduse indeksi kohaselt kõige vabama ajakirjandusega maade hulgas. Soome kerkis 2. kohale, Eesti on 11-nes.

Samal positsioonil olid Soome ja Eesti ka eelmise, 2018. aasta indeksi kohaselt. 2017. aastal oli Soome 3. ja Eesti 12. kohal. Enne seda, veel 2016. aastal oli Soome pikalt maailmas 1. kohal. Soome kukkus ära pärast seda, kui valitsus sekkus 2016. aasta lõpus ajakirjanduse töösse peaminister Juha Sipiläga seotud teemade uurimisel. Sipilä helistas ise Soome rahvusringhäälingu Yle uudistejuhile ja survestas temaga seotud teemasid kalevi alla panema. Pärast seda lahkusid Yle toimetusest mitmed juhtivad ajakirjanikud.

Eesti on aga indeksis vahelduva eduga kerkinud, näiteks 2015. aastal oli Eesti lausa 10. kohal, aga 2016. aastal kukkus 14. kohale seoses seadusemuudatustega, mis võimaldavad ajakirjanikke laimu eest kohtusse kaevata.

2019 World Press Freedom Index | Reporters Without Borders

Reporters Without Borders (RSF) presents the 2018 World Press Freedom Index.

Kommentaarid
(Külastatud 63 korda, 1 külastust täna)