Paha lugu: Eesti ehitusfirmad jäid Soomes vahele Ukraina ja Valgevene musta tööjõuga

Eesti ehitusfirmad pandi Soomes keelu alla seoses Ukrainast ja Valgevenest pärit musta tööjõu kasutamisega.

Lõuna-Soomes Nurmijärvis jäid eelmisel aastal vahele kaks Eesti firmat, kuna kasutasid Ukrainast ja Valgevenest pärit musta tööjõudu, vahendab Nurmijärven Uutiset.

Eelmise, 2018. aasta 18. detsembril pandi keelu alla firma XRX Ehitus OÜ ja see keeld tühistati alles tänavuse, 2019. aasta 25. veebruaril.

Teine keelu alla pandud Eesti firma oli Nordic Manager OÜ, mille osas hakkas keeld kehtima 16. aprillil 2018. aastal ja keeldu pole tühistatud. Soome ehitajate ametiühingu poolt kehtestatud keelu ajal ei tohi ettevõtte töötajad ehitusobjektidel töötada.

XRX Ehitus OÜ oli alltöövõtma Soome firma T2H Rakennus Oy objektidel. Nordic Manager OÜ oli alltöövõtja Soome firma Lehto tilat Oy objektidel, sealhulgas Lähde kaubanduskeskuse ehitusel.

Soome ehitajate ametiühingu Rakennusliitto andmetel töötas eelmise aasta märtsikuus Lähde kaubanduskeskuse ehitusel kuus ukraina ja kolm valgevene ehitusmeest. Kui töötajaid hakati kontrollima, kadusid nad Soomest, kuigi ehitus oli pooleli.

Kontrolli käigus selgus, et mehed olid nõuetekohaselt maksuametis registreerimata. Neil olid Eestis sõlmitud töölepingud, mille kohaselt maksti neile kuus 1190 eurot brutopalka. Töötajad töötasid 10 tundi päevas 6 päeva nädalas. Neile ei makstud päevaraha ja neil polnud pangakontosid.

Pärast seda, kui firma pandi keelu alla, toodi firmast käsitsi kirjutatud paber sularahas makstud palga kohta. Pärast seda võtsid töömehed Eestist ühendust Soome ametiühinguga ja palusid abi saamata jäänud palgaraha saamisel. Meestele oli maksmata jäänud palka 4000-5000 euro eest.

T2H objektidel Klaukkalas töötas 2018. aasta 12. detsembril 8 ukraina ehitusmeest. Nad oli tulnud alltöövõtja RRA Oy juurde tööle läbi Eesti firma XRX Ehitus OÜ. Meeste töötamise kohta polnud ette näidata ühtegi dokumenti. Neil polnud pangakontosid ja neid polnud tööks ette valmistatud. Kuivõrd ehitusobjektil käinud Rakennusliitto esindaja ei suutnud tuvastada meeste isikuid, kutsuti kohale politsei.

Rakennusliitto andmetel oli meestele makstud palka 6000 eurot. Maksmata oli ligi 17 000 eurot, mis hiljem ära maksti.

Nurmijärveläisillä työmailla luvatonta työvoimaa – Rakennusliitto pisti kaksi aliurakoitsijaa saartolistalle

Pääkaupunkiseudun rakennusbuumin lieveilmiöt näkyvät myös Nurmijärvellä. Vuoden aikana kunnan alueella on Rakennusliitosta saadun tiedon mukaan paljastunut kaksi työmaata, joissa on käytetty luvatonta ulkomaista työvoimaa. Tapaukset ovat niin räikeitä, että luvatonta työvoimaa käyttäneet yritykset päätyivät Rakennusliiton saartolistalle. 18. joulukuuta 2018 saartolistalle päätyi XRX Ehitus Oü. Saarto purettiin 25. helmikuuta 2019 yrityksen hoidettua velvoitteensa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,924 korda, 2 külastust täna)