Oulu linnaratta nimeks saab Sykkeli

Oulus sõidetakse vähemalt järgmised kümme aastat Sykkeli nime kandva linnarattaga. Selline nimi pandi nimevõistluse käigus roosat värvi rattale.

Sykkeli tähistab jalgratast kohalikus murrakus ja nüüd hakkavad seda kasutama paljud Oulu külalised.

Kokku tuli Oulu linnaratta nimevõistlusele ligi 2200 ettepanekut. Neist valiti välja kuus nime: Sykkelile lisaks Oulu bike, Villari, OuBike, CitySykkeli ja must part OuRide. Lõpuks jõuti kiiresti järeldusele, et oma murdesõna on kõige parem, vahendab Kaleva.

Sykkeli on murdesõna, aga selle algupära pole seotud Soomega. Nimelt on rootsi keeles jalgratas cykel, aga üllatus-üllatus – sõna sykkeli tuleb hoopis norra keelest.

Oulus kutsuti jalgratast varem ka velosipeediks, kuna prantsuse keeles on jalgratas velocipede. Seda nime pakuti ka linnaratta nimevõistlusele.

Sykkelid võetakse 200 tuhande elanikuga Oulus kasutusele suve hakul. Neid on esialgu 600 ja need paigutatakse 60 jaama üle terve linna. Rattad tarnib Poola firma NextBike. Rataste aastane kulu linnale on 677 000 eurot. Leping on sõlmitud 10 aastaks.

Põhimõte on Oulus, et ratta kasutamine peab olema soodne. Võimalik, et see saab olema lausa tasuta.

Oulun kaupunkipyörä on Sykkeli – nimi keräsi ylivoimaisesti eniten ehdotuksia

Oulussa ajetaan ainakin seuraavat kymmenen vuotta Sykkelillä. Sen nimen pinkin värinen kaupunkipyörä sai nimikilpailun raadilta. Nimi syöpyy varmasti entistä tiukemmin oululaiseen puheenparteen, vaikka sykkelillähän täällä on ajeltu iät ja ajat. Muista pyöristä selvästi erottuva menopeli tartuttaa oululaisen murresanan varmasti myös monen ulkomaalaisen matkailijan kielivarantoon. Oulun kaupunkipyöräkilpailun nimiraati päätyi sangen nopeasti voittaneeseen Sykkeli-nimeen.

Kommentaarid
(Külastatud 93 korda, 1 külastust täna)