Noor soomlanna jahib Süürias islamivõitlejaid

Helsingist pärit 25-aastane soomlanna, kes kasutab nime Avesta, teeb Süürias koos kurdidega vasakpoolset revolutsiooni. Enne aga tuleb hävitada ISIS.

Avesta on võitlejanimi, mida naine kasutab Kurdi naisüksuses YPJ. Ta läks Süüriasse umbes pool aastat tagasi. Ta ei läinud sinna ISIS-e vastu võitlema, vaid ennast arendama ja osalema revolutsioonis, vahendab Helsingin Sanomat.

Kurdid on Lähis-Idas ligi 30-miljoniline rahvakild, kel on oma keel ja kultuur, aga pole oma riiki. Kaheksa aastat kestnud Süüria sõja ajal on kurdid leidnud uusi sõpru. Praegu on neil oma autonoomne omavalitsus piirkonnas, mida nad kutsuvad Rojava’ks. Seda ei tunnusta ei Süüria ega ükski välisriik. Praktikas on neil aga oma ametkonnad ja politsei, kes korda valvab.

Kurdi relvajõududes on ligi 70 000 võitlejat. Nad jagunevad meeste (YPG) ja naiste (YPJ) üksusteks. Rojava revolutsioon on segi marksismist ja anarhiast ning selle ideoloog on Türgi poolt vangistatud Abdullah Öcalan. Neist ideedest innustus ka noor naine Helsingist. Ta kaalus asja kolm aastat, enne kui saatis eelmisel aasta e-kirja.

Koos soomlannaga on võitlejaid mitmelt poolt Euroopast. Naised räägivad, et võitlevad maailma eest, kus poleks kapitalismi, riiki, meeste võimu ja natsionalismi. Nad tahavad häid asju nagu sotsiaalsus, võrdõiguslikkus, kohapealne otsustamine ja keskkonnasõbralikkus. Avesta ütleb, et kurdide maal luuakse praegu sellist ühiskonda.

25-aastane soomlanna õppis algselt massööriks, töötas meditsiini valdkonnas ja tegeles tai poksiga. Ta lõi kaasa erinevates kodanikuprojektides. Viimastel aastatel on aga kurdide üksustega Süürias liitunud 400-500 vabatahtlikku üle terve maailma. Neid on Saksamaalt, Hiinast, Prantsusmaalt ja Austraaliast. Tegemist on rahvusvahelise revolutsiooniga.

Kurdide jaoks selline variant sobib, sest neid on mitmes riigis nagu Süürias, Türgis, Iraagis ja Iraanis. Sellepärast pole oma riik neile lahendus, vaid nad tahavad tegutseda üle riigipiiride.

Avesta läks rindele läinud talvel pärast mõnekuulist väljaõpet. Tema ülesanne oli küladest ja väikelinnadest ISIS-e välja ajamine. Kuu aega tagasi märtsikuus aeti ISIS-e võitlejad kõik Iraagi piiri äärde Baghouzi väikelinna. Kalifaat oli juba löödud Iraagis ja nüüd oli kord Süüria käes. See oli suur asi, et Islamiriigil Daesh polnud enam oma territooriumi. Kui naised ja lapsed Baghouzist põgenesid, siis oli Avesta neil vastas. Nad otsiti läbi. Naiste riiete hulgast leiti relvade osi ja lapse mähkmete seest püssikuule. Üks naistest pani plahvatama pommivöö, aga õnneks oli Avesta sel hetkel eemal.

Ühel päeval kohtas Avesta kolme ISIS-ega seotud naist Soomest. See oli ärev hetk, kus kõik tundsid, et on sõbrad. Jutuajamine jäi aga lühikeseks, kuna soomlastest ISIS-e naised aeti al-Holi laagrisse. Avesta läks koos kurdidega võitu tähistama.

Nüüd, kui ISIS on löödud, kardavad kurdid, et nad unustatakse ära. Neid oli vaja siis, kui võideldi ISIS-e vastu, aga nüüd on see etapp möödas. Samas on Süürias võetud kurdide poolt vangi üle tuhande välismaalt tulnud ISIS-e võitleja ligi 50 riigist. Laagrites on ligi 9000 ISIS-e võitlejate lähedast. Seal on vähemalt neli soome naist ja nende 8 last. Välisriigid ei taha aga oma ISIS-e võitlejaid tagasi. Nad on jäämas kurdide koormaks Rojavas.

Lisaks on ISIS jätkuvalt oht, mis peidab end kurdide kontrollitavates külades. Toimuvad rünnakud kurdide vastu. USA president aga väidab, et ISIS on löödud. Ta tahab viia ligi 2000 Ameerika sõdurit Süüriast välja. Rajava kurdide arvates on see halb mõte, sest ISIS võib taas pead tõsta. Ameeriklaste lahkumine muudab kurdid haavatavaks teiste riikide poolt. Rojava kardab rünnakut põhja poolt Türgist ja lõuna poolt Süüria vägede poolt. Türgi on juba viinud oma väeosad üle piiri Süüriasse. Türgi peab YPG-d osaks Kurdistani tööliste parteist PKK, mida ka Euroopa Liit peab terroristlikuks organisatsiooniks. Süüria valitsus teiselt poolt tahab kontrollida tervet oma territooriumi. Rojava võib seega olla uue sõja tallermaa.

Soomlanna Avesta kavatseb vähemalt esialgu jääda Rojavasse ja revolutsioon jätkub. Soomes on politsei võtnud ühendust tema emaga ja küsinud, millega tütar õigupoolest tegeleb. Avesta teab samas, et Süürias olemine pole mingi kuritegu. Eesmärk pole levitada relvastatud ülestõusu kuhugi mujale.

Nuori nainen Helsingistä taistelee Syyriassa kurdien rinnalla Isisiä vastaan ja tekee samalla vasemmistolaista vallankumousta – “Tämä tekee minusta paremman ihmisen”, sanoo Avesta

Kivääri olalle ja kukkia poimimaan! Koillis-Syyrian aavikolle astelee nuori nainen Helsingistä. Aavikko on puhjennut kevääseen. Vihreätä heinikkoa täplittävät valkoiset kamomillan kukat. Isisin kalifaatti on täällä lyöty. Haluatko lukea koko artikkelin? Haluatko lukea koko artikkelin? Tilaus päättyy automaattisesti HS Digi -tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kommentaarid
(Külastatud 552 korda, 1 külastust täna)