Kas teadsid? Kuulsate tsaari lihavõttemunade ehk nn Fabergé munade disainer oli soomlanna

Kuulsate Fabergé munade ehk Vene tsaari lihavõttemunade disainer oli soomlanna Alma Pihl. Pärast revolutsiooni Venemaal tuli ta elama Soome ja töötas Kuusankoskis rootsikeelse kooli ilukirja ja joonistamise õpetajana.

Naise saladus tuli välja alles hiljem, kui ta enne surma sellest tütrele rääkis. Ülejäänud Soome sai sellest teada veelgi hiljem, vahendab Yle.

Soome juurtega Alma Pihl sündis Moskvas ja oli Carl Fabergé firma ehtekunstnik. Soome läks ta 32-aastaselt revolutsiooni eest. Oma tausta varjas ta põhjusel, et Soomes polnud eriti hinnatud olla Venemaaga seotud. Asjast räägiti vaid kitsalt pereringis.

Alma Pihl sündis Moskvas 1888. aastal. Tema isa Knut oli pärit Soomest Uusimaalt. Kui isa suri ja Alma oli 9-aastane, läks pere elama Peterburgi. Seal õppis Alma ehtekunsti oma onu juures kalliskivitöökojas. Alma töö oli joonistada ja arhiveerida töökojas valmistatud tooteid. Naine hakkas ka ise asju välja mõtlema ja tema tööd tulid välja Carl Fabergé nime all. Alma jõudis oma lühikese karjääri jooksul enne 1917. aastat kujundada ligi 2000 eset. Nende hulgas olid hiljem väärtuslikuks muutunud juveelidega ehitud tsaari lihavõttemunad.

Esimene Talvemuna oli tsaar Nikolai II lihavõttekingitus oma emale, lesestunud keisrinna Maria Fjodorovnale 2013. aastal. Alma sai idee aknal olnud jääkristallidest. Tsaari pere oli munast sedavõrd vaimustunud, et tellis lihavõttemunad ka järgmisteks aastateks.

Edasi tuli Mosaiikmuna, mille sai kingiks Nikolai abikaasa keisrinna Aleksandra Fjodorovna. Mosaiikmuna puhul võttis Maria eeskuju ristpistes käsitööst. Keiserlike lihavõttemunade tegemisel kasutati teemante ja plaatina. Aastakümneid hiljem sattusid munad maailma vägevate kätte ja läksid hinda.

Alma Pihl töötas Kuusankoski koolis õpetajana 25 aastat. Õpilastele oli ta Alma-tädi ehk Tant Alma.

Carl Fabergé juveelitöökojas valmistati ligi 150 000 eset, munade hind on tõusnud miljonite dollariteni. Alma Pihli kujundatud Talvemuna on hinnatud kõige kaunimaks munaks. Kujundatud lihavõttemunade tõttu on Alma Pihl välismaal rohkem tuntud kui Soomes.

Suomalaisopettaja kätki sisälleen suuren salaisuuden – vuosia kuoleman jälkeen paljastui, että hän oli yksi maailman parhaista taiteilijoista

Alma Pihl paljasti menneisyytensä tyttärelleen vasta hiukan ennen kuolemaansa. Muulle Suomelle se selvisi vasta paljon myöhemmin.

 

Kommentaarid
(Külastatud 488 korda, 1 külastust täna)