KARM UURING: Pooled Soome 20-aastastest meestest on ülekaalulised või rasvunud

Ligi pooled Soome 20-aastastest meestest ja kolmandik samavanustest naistest on terviseameti värske FinTerveyse uuringu kohaselt ülekaalulised või rasvunud.

Viiendik ehk 20 protsenti 18-29-aastastest soomlastest on otsesõnu rasvunud: nende kehakaalu indeks ületab 30, vahendab Helsingin Sanomat.

Rasvunud soomlaste arvu kiire tõus paneb teadlased muretsema. Kuigi 18-29-aastased on tervemad kui nende vanemad, on paljude haiguste oht jätkuvalt suur. Noorena rasvumine on väga ohtlik, kuna just siis pannakse alus tervele edasisele elule.

Viiendikul uuritud noortest oli haigusi põhjustavat vöökoharasvumist, mis tähendab, et rasv koguneb kõhuõõnde siseorganite vahele. Igal kolmandal noorel mehel ja viiendal noorel naisel on nn paha ldl-kolesterooli hulk suurenenud. Vererõhk oli tõusnud 14 protsendil noortest meestest.

Noorte rasvumise põhjus on sama mis teistelgi: töö pole füüsiliselt koormav, toitumisharjumused on muutunud ja maad võtab snäkkide söömise kultuur. Värsket rohelist süüakse äärmiselt vähe. Vaid 7 protsenti noortest meestest ja 18 protsenti noortest naistest tarvitavad toorest taimset toitu mitu korda päevas.

Hea uudis on see, et suitsetamine on võrreldes varasemate uuringutega vähenenud. Igapäevaselt suitsetab vaid iga kümnes noor täiskasvanu. Rõõm on aga enneaegne, sest suitsetamise asemele on tulnud huuletubakas ja e-sigaretid.

Halvad harjumused on enamasti ühtedel ja samadel inimestel: nad on rasvunud, magavad halvasti, suitsetavad, tarvitavad alkoholi ja ei liigu. Harjumused on korras vaid pooltel noortest täiskasvanutest. Liikumist harrastas iganädalaselt kolm neljandikku noortest.

Tuleviku mõttes on tähtis tegeleda selle grupiga, kelle harjumused vajavad parandamist. Paljud halvad harjumused hakkavad külge just siis.

Soome terviseuuring FinTerveys viidi läbi 2017. aastal 50 eri kohas Soomes ja selles osales 18-29-aastaste vanuserühmas 625 inimest. Andmeid koguti tervisekontrolli, küsitluste ja telefoniintervjuude kaudu.

Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

Lähes puolet parikymmenvuotiaista miehistä ja kolmannes saman ikäisistä naisista on ylipainoisia tai lihavia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore FinTerveys-tutkimus. Viidennes 18-29-vuotiasta suomalaisista on suoranaisesti lihavia: heidän painoindeksinsä ylittää raja-arvon 30. Lihavuuden ennaltaehkäisyyn olisikin syytä kiinnittää huomiota, sanoo tutkija Tuija Jääskeläinen. Lihavien nuorten aikuisten suuri osuus on hänen mielestään huolestuttavaa.

 

Kommentaarid
(Külastatud 89 korda, 1 külastust täna)