Karm prognoos: Stockmanni kaubamaja võib üldse ära kaduda

Stockmanni kaubamaja, mis eestlaste jaoks on olnud üks Soome sümboleid, võib üldse ära kaduda. Vähemasti pole suurel hulgal inimestest enam sinna asja.

Aalto ülikooli majandusprofessori Lasse Mirtoneni väitel on Stockmanni kaubamajale mõjunud hävitavalt veebikaubanduse areng ja inimeste tarbimisharjumuste muutumine. Kaasa on aidanud Stockmannis kallimate nn premium-toodete väike valik ja praktiliselt olematu veebikaubandus, vahendab MTV.

Mitroneni väitel oleks vaja kaubamajja tuua mitmesuguse hinnaklassiga tooteid, et seal käiks rohkem inimesi. Keskmise hinnaklassiga ja odavad tooted aga puuduvad Stockmannis täielikult. See tähendab, et teatud inimestel pole sinna üldse asja.

Mitroneni väitel on hakanud firmatooteid pakkuma soodsalt paljud veebikaubamajad. Kaubamaja keskendumine ainult kallitele toodetele võib olla hukatuslik.

Osa kaubamaju polegi suutnud ajaga kaasas käia ja veebikaubandust arendada ning on seetõttu sattunud raskustesse. Konkurents on tihenenud eriti viimastel aastatel – mitte ainult Soomes, vaid üle terve maailma. Ühelt poolt on suurenenud veebikaubanduse osakaal, teiselt poolt on turule tulnud teatud toodetele spetsialiseerunud poed.

Stockmanni tänavuse esimese kvartali kahjum oli 20,6 miljonit eurot. Firma on ette võtnud koondamised, mis puudutab kokku 1600 inimest.

Mitronen toob välja kolm Stockmanni allakäigu põhjust:

Esiteks on turistide osa vähenenud. Vene turistid, keda varem käis Helsingis palju, ostavad nüüd väga vähe. Teine põhjus: tooterühmades, mida müüb Stockmann, teevad veebikaubanduses ilma Amazon ja Zalando. Kolmas põhjus on ostjate muutunud tarbimisharjumused ning spetsialiseerunud kauplused.

Kaubamaja käivet mõjutab ka toidukaubandus. Mitroneni väitel on võimalus, et Stockmann veel tõuseb, aga kui ettevõte ei saa müüki käima ja muudkui kärbib igalt poolt, vähendab valikut ja töötajaid, siis on seda hiljem väga raske korvata. Konkurendid hingavad kogu aeg kuklasse.

Mitronen ei oska anda ühest vastust küsimusele, kas Stockmanni on veel olemas 10 aasta pärast. Tema sõnul on see fifty-fifty. Võib-olla kaubamärk jääb, aga tegevus muutub. Nii nagu NK on Stockholmis, kus renditakse välja kaubanduspinda. See aga kahjustab ettevõtte ajalugu ja brändi.

Kommentaarid
(Külastatud 557 korda, 1 külastust täna)