Kaks maksusoodustust on soomlaste lemmikud – ära unusta neid deklaratsiooni kirja panna!

Soomlased taotlesid 2017. aasta eest deklaratsioonides maksusoodustusi miljardite eurode eest. Kõige enam, 2,37 miljardi eest taotleti kodumajapidamise soodustust. Transpordisoodustust taotleti 2,17 miljardi euro eest.

Eluasemelaenude intresside soodustust kasutati 788 miljoni eest ning tulu teenimisega seotud materjali- ja muid kulusid deklareeriti 384 miljoni euro eest. Laenuintresside langus ja nendega seotud soodustuse piiramine kajastub ka numbrites, vahendab Aamulehti.

Suur osa soodustustest on eeltäidetud deklaratsioonil juba olemas, aga osa peab ise kirja panema. Eeltäidetud deklaratsioon tuleb soomlastele aprillikuu jooksul.

Kodumajapidamisega seotud kulude soodustust võib saada 2400 eurot aastas. Soodustuse omavastutus on 100 eurot isiku kohta aastas.

Kodumajapidamise kulude soodustus on isikupõhine, mis tähendab, et elukaaslased võivad saada kokku 4800 eurot soodustust. Kui 2400 euro piir ei täitu, siis on kasulik soodustus taotleda vaid ühele osapoolele. Sel juhul arvestatakse omavastutust vaid üks kord.

Kõige levinum summa, mis 2017. aasta kodumajapidamise kulude puhul kirja pandi, oli 2680 eurot. Kodumajapidamisega seotud kulude soodustust taotles 2017. aastal Soomes 433 000 isikut. See arv on aasta-aastalt tõusnud. Aastal 2014 taotles soodustust 393 000 isikut.

Kodumajapidamise soodustust võib saada siis, kui osta remonditöid, koristus- ja kodumajapidamistöid või hooldus- ja hoiuteenust. Selleks, et neid töid saaks deklaratsioonis kajastada, peab teenuse pakkuja olema ettemaksuregistris.

Maksuameti andmetel taotletakse majapidamistööde puhul soodustust kõige enam korrashoiu ja remondiga seotud tööde eest. Need tööd moodustavad kokku 85 protsenti ehk 2 miljardit eurot. Kodutöid, näiteks koristust ostetakse 300 miljoni eest, hooldetööd 45 miljoni eest.

Kuigi majapidamistööd on summaliselt kõige suuremad, taotleb kõige enam soomlasi maksusoodustust transpordikulude eest. 2017. aasta eest märkis transpordikulusid deklaratsiooni 840 000 soomlast. Käesoleval aastal on transpordikulude omavastutus 750 eurot. Soodustust saab vaid sellest summast suuremate transpordikulude eest.

Deklaratsioonis võib kajastada ka töövahendite soetamisega seotud kulusid. Tulu teenisemisega seotud kulude hulka arvestatakse kõik palgatulu teenimisega seotud kulud nagu ise makstud koolitused, koduse töötoaga seotud kulud, töövahendid ja erialane kirjandus.

Igal palgasaajal on automaatselt kajastatud 750 euro suurune tulu teenimisega seotud kulude soodustus. Kui summa on sellest suurem, saab selle kajastada deklaratsioonis. Tšekke ei pea deklaratsiooniga kaasa panema, aga need tuleb säilitada 6 aasta jooksul. Vajadusel saab maksuamet nõuda nende kohta infot.

Tulu teenimisega seotud kulusid deklareeris 2017. aasta eest kokku 174 000 soomlast. Kõige tavalisem summa oli 1600 eurot.

https://www.aamulehti.fi/a/3c5ec11f-d27f-4242-845e-aa28c7a90cf9?c=1522737894164&fbclid=IwAR39I5g7cbelq8Q40ONXG5Thxo5oxml4b2JdOFsA7rWaWCvKPhkiQB9JdX8

Kommentaarid
(Külastatud 2,601 korda, 1 külastust täna)