Briti salateenistuse MI5 kole prognoos: ISIS kavandab uusi rünnakuid Euroopas

Briti siseturvalususe eest vastutav salateenistus MI5 hoiatab uue terrorirünnakute laine eest Euroopas. Terroriorganisatsioonil ISIS on Briti luureteenistuse väitel Euroopas hulgaliselt nn uinunud rakukesi, mis on valmis tegutsema.

Sri Lanka lihavõtterünnaku peamine kavandaja oli 36-aastane Abdul Lathief Jameel Mohamed, kes õppis Londonis Kingstoni ülikoolis 2006-2007. aastal lennundustehnikat. Samal ajal jutlustas Londonis islami pühast sõjast Shakeel Begg, vahendab Sunday Times.

Mohamed sõitis Londonist edasi Austraaliasse õppima ja teadaolevalt radikaliseerus seal olles. Ta tutvus Melbourne’is kohalike islamivõitlejatega. Austraaliast liikus Mohamed edasi Süüriasse ja liitus seal ISIS-ega. Ta liitus rakukesega, kuhu kuulus ka Mohamed Emwazi, keda tuntakse rohkem nimega Jihadi John.

Novembris 2014 avalikustati video, kus Emwazi tappis vangi võetud Süüria ohvitseri. Emwazi poseeris ka koos ameeriklase Peter Abdulrahman Kassigi otsast raiutud peaga. Ta on esinenud mitmetes mõrvavideotes. Teadaolevalt oli just Jihadi John Sri Lanka rünnakutes end õhku lasknud Mohamedi õpetaja.

Luureallikate väitel on Euroopas juba kohal mitmeid rakukesi, mis on saanud väljaõppe Süürias. Üks nende eestvedajaid ja õpetajaid on Jihadi John. Nüüd, kui ISIS on löödud Iraagis ja Süürias, tõstab ta pead mujal, rääkis Londoni King’s College’i radikaliseerumise asjatundja Charlie Winter.

„Prognoos on väga sünge. Uusi rünnakuid tuleb lähemal ajal regulaarselt. Sri Lanka polnud mingi ühekordne juhtum, see oli pigem proov.”

The British connection: Jihadi John was mentor to Easter bombings ringleader Abdul Lathief Jameel Mohamed in Raqqa

Nestling across the road from Richmond Park and only a short bus ride from the Thames, the engineering faculty of Kingston University could not have a more quintessentially British location.Among the new arrivals on campus in 2006 was Jameel Mohamed Abdul Lathief, 23, a student from a wealthy Sri La

Kommentaarid
(Külastatud 1,008 korda, 1 külastust täna)