32-aastane Mustafa mõisteti Soomes eluks ajaks vangi naise mõrva eest, mees väitis, et naine tegi enesetapu

Helsingi kohus mõistis eluaegse vanglakaristuse 32-aastasele Mustafa Joma Al-Kenani’le oma naise mõrvamise eest. Mees üritas mõrva lavastada enesetapuks.

Kaitse rõhus asjaolule, et naine oli ennast üles poonud. Naine oli olnud depressioonis pärast seda, kui tema isa Iraagis 2012. aastal tapeti. Depressioon tõi kaasa enesetapumõtted ja lõpuks enesetapu, vahendab Ilta-Sanomat.

Prokuröri seisukoht oli aga teine. Nimelt viitasid tõendid sellele, et poomine oli lavastatud ja Al-Kenani oli mõrvar.

Kohus oli täna, 4. aprillil tehtud otsuses prokuröriga sama meelt. Al-Kenani mõisteti eluks ajaks vangi mõrva ja hauarahu rikkumise eest.

Tunnistajad olid asjas eri seisukohtadel. Al-Kenani sugulased rääkisid, et naine oli riietatud musta ja haudus enesetapumõtteid. Naine oli ühte vihikusse kirjutanud, et sureb sügisel, aga seda vihikut ei suudetud kusagilt leida.

Otsuse tegemisel sai määravaks kohtuarstliku ekspertiisi teinud arsti arvamus. Selle kohaselt ei olnud vaidlust selles, et surm saabus kaela piirkonna survestamise tagajärjel. Surma üksikasjad ei läinud aga kokku Al-Kenani seletusega.

Nimelt oli Al-Kenani leidnud oma jutu järgi naise nööri otsas rippumas, jalad maast lahti. Kohtuarst pidas aga seda võimatuks. Esiteks oli nööri jälg näha vaid ühel pool kaelal. Kui asi oleks olnud nii, nagu Al-Kenani väitis, oleks pidanud jälg olema ümber kaela.

Muud tunnused rääkisid samuti enesetapu vastu. Naise kleidi jälgi leiti silmuse seest ja kiudusid uurides selgus, et nende hulgas oli töökinnaste jälgi.

Tõenäoline oli see, et Al-Kenani kägistas oma naise kinnastes kätega, kas siis otse või köit kasutades. Pärast seda sidus mees köie lakke ja riputas naise sinna nii, et tegu paistaks nagu enesetapp.

Kohtus arutati ka seda, kas tegemist oli tapmise või mõrvaga. Mõrv eeldab ettekavatsetud tegevust. Al-Kenani oli ostnud kaks päeva enne mõrva enda väitel köie pesunööriks ja kindad auto remondi jaoks, aga kohus pidas seda mõrva ettevalmistamiseks. Lisaks oli Al-Kenani enne mõrva pantinud kaasade ühisvara ja võtnud pangakontolt raha välja.

Al-Kenani sugulaste väitel oli mees naise eest eeskujulikult hoolitsenud ja armastas naist, aga naise sõbrad rääkisid teist juttu. Nende väitel oli mees väga omandijanuline, silmakirjalik ja vägivaldne. Nad olid näinud naise jalgadel, õlgadel ja kehal sinikaid. Naine oli rääkinud, et need tekitas Al-Kenani.

Ühe tuttava väitel oli Al-Kenani suhtunud naisesse, nagu naine petaks teda. Naine pidi saatma Al-Kenanile jõusaalist pildi, et ta on tõepoolest jõusaalis. Naine pidi ka soome keele kursuse pooleli jätma, kuna Al-Kenani arvas, et naisel on kursusel teine mees.

Ühe tunnistaja väitel tahtis naine armukadedast ja kontrollivast Al-Kenanist lahutada. See arvatigi olevat mõrva tegelik motiiv, aga kohus jäi seisukohale, et motiiv on ebaselge.

Lisaks vanglakaristusele peab Al-Kenani maksma naise surmaga kaasnevate kannatuste eest: 12 000 eurot lastele ja 6000 eurot naise emale.

Otsus pole veel jõustunud.

32-vuotias mies kertoi löytäneensä vaimonsa itsemurhan tehneenä – oikeuslääkäri löysi naisesta jäljen, joka paljasti järkyttävän rikoksen

Helsingin käräjäoikeudessa alettiin helmikuun lopulla käsitellä tapausta, missä 32-vuotiasta Mustafa Joma Al-Kenania syytettiin vaimonsa murhasta. Puolustuksen lähtökohta oli se, että Al-Kenanin vaimo teki itsemurhan hirttäytymällä. Puolustuksen mukaan vaimo masentui vakavasti sen jälkeen, kun hänen isänsä kuoli väkivaltaisesti Irakissa vuonna 2012. Masennus johti itsetuhoisiin ajatuksiin ja lopulta itsemurhaan. Kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkian näkemys oli toisenlainen.

Kommentaarid
(Külastatud 394 korda, 1 külastust täna)