Värske uuring: inimene on kõige õnnelikum 16- ja 70-aastaselt

Värske Suurbritannias läbi viidud uuring näitab, et inimene on kõige õnnelikum 16- ja 70-aastaselt. Kõige rohkem on elus ärevust aga 20ndate keskpaigast kuni 50ndate eluaastate keskpaigani.

Uuringu järgi on noortel rahulolu, enesehinnang ja õnnetunne väga kõrged. Paarikümneselt aga hakkab õnnetunne vähenema ja mõõnaperiood kestab 30 aastat. Alates 50ndatest eluaastatest aga hakkab enesetunne taas paranema, vahendab The Guardian.

Soome õnneprofessori Markku Ojaneni väitel on see üllatav. Tema väitel seostatakse noortega tihti oma identiteedi otsimist, söömishäireid, koolikiusamist ja depressiooni. Uuringu järgi aga on noorte olukord kõige parem, mis võib professori väitel luua noorte elust vale pildi, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome vastavate uuringute järgi noorte õnnetunne teistest ei erine. Vanurite osas aga vastab soomlaste õnnetunne trendile: mida vanem inimene, seda õnnelikum.

Põhjus, miks vanemad inimesed on õnnelikud, tuleb professor Ojaneni väitel asjaolust, et vanemas eas ei esita inimesed endale enam suuri nõudmisi. Pole vaja enam võistelda tööelus ega joosta trendide järel. Vanemas eas võib inimene end vabalt tunda. Haigused küll esinevad, aga nendega on võimalik kohaneda.

Kuigi vanemas eas on sissetulekud väiksemad, on inimene oma valikutes vabam. Vanemas eas on inimene endaga tavaliselt rohkem rahul.

Miks siis on 16-aastased britid kõige õnnelikumad? Soome professori arvates võib see tulla noorte teadlikkusest, et nad elavad heaoluriigis. Enamusel on sõbrad, koolis läheb hästi ja elu on hea.

Soomlased on Soome professori väitel aga õnnelikumad seetõttu, et nad usaldavad teineteist teistest rahvastest rohkem. Soomlastega samaväärselt usaldavad teineteist ainult taanlased. Usaldus tähendab ühtlasi seda, et soomlasi on lihtne petta. Aga sellest tähtsam on asjaolu, et usaldus tagab õnnetunde.

Soome professori väitel on kõige üllatavam see, et traditsioonilistes kogukondades elavad inimesed teineteist ei usalda. Näiteks Ghanas ei usaldata isegi enda pereliikmeid. Seevastu Soome individualistlikus kultuuris on usaldus väga kõrge. Soomes valitseb erakordselt kõrge usk inimestesse ja see on professori arvates väga hea.

https://www.theguardian.com/global/2019/feb/13/people-are-happiest-at-ages-of-16-and-70-in-uk-says-study

Kommentaarid
(Külastatud 265 korda, 1 külastust täna)