Vähe teada fakt: Soome korraldas 100 aastat tagasi Peterburis suure terrorirünnaku

Soome julgeolekuohvitserid korraldasid koostöös paremradikaalidega 100 aastat tagasi Peterburis suure terrorirünnaku, mis raputas noore sotsialistliku riigi alustalasid. See on asjaolu, mis Soomes on unustatud ja tahetud unustada.

Peterburi elanikud ärkasid 1919. aastal ööl vastu 30. märtsi suurte kärgatuste peale. Kahes suures veejaamas olid plahvatanud pommid. Sel ajal plahvatas Peterburis terve rida pomme ja süüdati mitmeid hooneid, vahendab Helsingin Sanomat.

Keegi ei saanud aru, mis oli toimunud. Petrogradi bolševikest juhtkond ja selle salapolitsei Tšekaa ähvardas süüdlasi surmanuhtlusega. Oli suur alandus, et vaenlane oli suutnud lüüa nii sügavale riigi südamesse. Selleks ajaks oli revolutsioonist ja riigipöördest möödunud poolteist aastat.

Plahvatuste korraldamises kahtlustati Vene valgeid kindraleid, anarhiste ja Lääneriikide agente. Aga tegelikkuses olid asja taga soomlased – Soome luureohvitserid ja paremradikaalsed aktivistid. Tegemist oli ajaloos suurima soomlaste poolt korraldatud terrorirünnakuga. See oli suur veretöö, terrorism kõige tooremas vormis.

See oli aeg, mil Venemaa punane valitsus eesotsas Leniniga oli nurka aetud ja Soomes kavandati juba Peterburi vallutamist. Otsustav samm jäi aga astumata.

Tästä ei ole Suomessa juuri puhuttu: tasan sata vuotta sitten suomalaiset toteuttivat Pietarissa terroritekojen sarjan, jolla haluttiin hävittää koko kaupunki

Aamuyöllä 30. maaliskuuta 1919 Pietarin asukkaat heräsivät korviahuumaaviin pamauksiin. Päävesilaitoksella ja Pietarinportin vesilaitoksella oli räjähtänyt useita pommeja. Palokunta ja vartiosotilaat käynnistivät tutkimukset. Haluatko lukea koko artikkelin? Haluatko lukea koko artikkelin? Tilaus päättyy automaattisesti HS Digi -tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kommentaarid
(Külastatud 269 korda, 1 külastust täna)