Uuring: iga viies soomlane arvab, et peab seoses tehismõistusega järgmise 5 aasta jooksul ümber õppima

Soome majandusministeerium uuris soomlaste suhtumist tehismõistusesse. Üle 70 protsendi soomlastest arvab, et tehismõistus asendab järgmise viie aasta jooksul inimese tööd. Samas leiab iga viies tööealine ehk ligi 700 000 soomlast, et  neil tuleb seoses tehismõistusega järgmise 5 aasta jooksul ümber õppida.

Küsitluse viis uuringufirma Kantar TNS läbi vahemikus 5.2.2019–17.2.2019.

Eelmise, 2018. aasta juunis avaldatud asjatundjate raporti põhjal vajab ligi miljon soomlast seoses tehismõistusega ümber- või täienduskoolitust. Raporti koostas Osmo Soininvaara juhitud ekspertide grupp. See on osa Soome tehismõistuse programmist.

Küsitluse tulemused näitavad, et soomlased on omalt poolt muutusteks valmis. Inimestelt küsiti, kas tehismõistusega seoses on vajalik ümberõpe järgmise 5 aasta jooksul ja 22 protsenti ehk iga viies 18-64-aastastest vastas „Jah”. See tähendab kokku enam kui 700 000 inimest.

Rohkem valmis ümber õppima on 35-44-aastased mehed, kelle puhul oli vastav protsent 36. Naistest vastas vanusegrupis 18-34 kokku 25 protsenti, et neil on vaja järgmise viie aasta jooksul ümber õppida.

Soomlased on tehismõistuse suhtes positiivselt meelestatud ja enamus ehk 52 protsenti ütlesid, et tehismõistus parandab tulevikus nende elu. Inimesete meelestatus on oluline selleks, et tehismõistust saaks hakata laiemalt kasutama. Inimesed põhjendasid usku tehismõistusesse sellega, et „see on tulevik” ja arvatakse, et see lihtsustab elu. Eriti arvatakse, et sellest on kasu meditsiinile ja haiglaravile.

Inimestel küsiti ka selle kohta, kas tehismõistus toob neile endile igapäevaelus kasu. Ligi 40 protsenti vastas, et saavad tehismõistusest kasu. Praktikas saavad kõik infotehnoloogiat kasutavad soomlased kasu ka tehismõistusest.

Küsitluses intervjueeriti perioodil 5.2.–17.2.2019 kokku 1000 soomlast vanuses 18-79 eluaastat.

Kommentaarid
(Külastatud 74 korda, 1 külastust täna)