Üleilma eesti keele õpetajad kohtuvad Helsingis

Tänasest pühapäevani toimub Helsingis üleilmne eesti keele õpetajate kohtumine, kuhu tulebkokku  ligikaudu sada õpetajat üheksast välisriigist, et kogemusi vahetades ja teadmisi täiendades tähistada lähenevat emakeelepäeva.

Haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna nõunik Andero Adamson märkis, et õpetajatel, koolidel ja seltsidel on väga tähtis roll eesti keele oskuse vajaduse teadvustamisel ja võimaluste tutvustamisel võõrsil elavatele Eesti päritolu peredele. „Selline kohtumine on hea võimalus õpetajatel omavahel kogemusi vahetada ja kohapealsete eesti keele õppe võimalustega tutvuda,“ ütles Adamson. „Eesti keele oskus on üks peamisi eeldusi Eestisse tagasipöördumisel, õpingute jätkamisel Eesti haridussüsteemis ning üldse Eestis tegutsemisel.“

Üleilmsele eesti keele õpetajate kohtumisele tulevad nii kogenud pedagoogid kui ka agarad lapsevanemad, kes on loonud lasteringe ja mängukoole, et säilitada oma lastel eesti keele oskus välismaal elades.

Kohtumise raames külastatakse lasteaia- ja koolitunde Helsingis, Vantaal ja Espoos. Ettekannetega esinevad Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja Maire Raadik, Helsingi ülikooli eesti keele lektor Helen Plado ja professor Martin Ehala ning Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi vanemteadur Marju Kõivupuu. Mõtteid, kuidas noortes keelehuvi tekitada, annavad Keeleinspektsiooni peadirektor ja lastekirjanik Ilmar Tomusk ning Säutsupääsuke ja kalamburist Keiti Vilms. Samuti autasustatakse välismaal elavate eestikeelsete laste kirjutamisvõistluse „Minu maailm“ parimaid. Õpetajate kohtumise lõpetab ideepäev Eesti Majas, kus toimub arutelu, kuidas motiveerida võõrsil elavaid peresid eesti keele ja kultuuriga tegelema.

Emakeelepäeva kohtumiste tava sai väliseesti õpetajate hulgas alguse kümme aastat tagasi. Kokku on saadud Saksamaal, Luksemburgis, Belgias, Rootsis ja Hollandis. Mullu, Eesti Vabariigi juubeliaastal tähistasid õpetajad emakeelepäeva Eestis.

Praegu õpib välismaal eesti keelt ligikaudu neli tuhat last. Eesti keelt õpetatakse 80 õpetuskohas: üldhariduskoolides, pühapäevakoolides, seltsides ja lasteaedades.

Eestist lähetatud õpetajad töötavad Luksemburgis, Brüsselis, Riias, Petseris ja Ülem-Suetukis. Eesti keele õpet välismaal toetab Haridus- ja teadusministeerium rahvuskaaslaste programmi raames, haridustegevusi aitab ellu viia Eesti Instituut.

Taustainfo eestlastest ja eesti keele õppest välismaal: https://www.hm.ee/et/tegevused/eestlased-valismaal

Kommentaarid
(Külastatud 95 korda, 1 külastust täna)