Taksoturu avanemine viis Soomes hinnad üles

Statistikaameti andmetel on taksosõidu hind kerkinud Lõuna-Soomes Uusimaal 14 protsenti pärast seda, kui turg eelmisel suvel avati.

Hinnatõusu taga on suurte taksofirmade muutunud hinnapoliitika. Kogu Soomes on hinnatõus olnud 7 protsenti, vahendab Helsingin Sanomat.

Tegelikkuses on hinnatõus olnud põhiliselt Lõuna-Soomes Uusimaal ja seda koguni 14 protsenti. Ülejäänud Soomes on hinnad püsinud samal tasemel.

Eelmise aasta juulis pärast turu avanemist algul küll hinnad langesid, aga siis pöörasid sügisel kiirele tõusule ja on ületanud varasema taseme. Hinnatõusu peamine põhjus on uus hinnamudel, mille võtsid kasutusele Lähitaksi ja Taksi Helsinki. Need kaks firmat on Helsingi piirkonna suurimad.

Uue mudeli kohaselt võetakse kliendilt korraga raha nii minutite kui kilomeetrite eest. Varem tiksus taksomeeter ainult kas kilomeetrite või minutite järgi, olenevalt sõidukiirusest.

Uus mudel on kliendi jaoks selgem, sest hind ei sõltu enam sõidukiirusest sõidu ajal. Samas aga tähendab uus mudel kõrgemat hinda. Taksofirmad ise tunnistavad, et hind on tõusnud, aga mitte sel määral, mida pakub Statistikaamet.

Lähitaksi ja Taksi Helsinki hinnad on püsinud muutumatuna alates oktoobrikuust. Jaanuari hinnahüpe pole niisiis seotud tariifide tõusuga. Kõige suurem tõus oli aga oktoobris-novembris, mil taksofirmad muutsid oma hinnapoliitikat.

Kahest suurest on Taksi Helsinki kallim kui Lähitaksi, seda eriti tipptundidel. Seevastu aga kasseerib Lähitaksi rohkem öisel ajal õhtul kella 18-st kuni hommikul kella 6-ni.

Helsingis tegutsevad veel taksofirmad Uber, Kovanen/Fixutaxi, Yango, Kajon ja Menevä, aga nende turuosa on palju väiksem. Laias plaanis on hinnatõus seotud möödunud aasta juulikuus toimunud muutustega, kus taksoturg vabaks lasti ja sellega koos ka hinnad.

Lähitaksi juht Juha Pentikäinen ütles, et teoorias oleks pidanud hinnad pärast turu avanemist langema, aga tegelikkuses juhtus vastupidine asi ja hinnad hoopis tõusid. Sõitude arv pole sellest ajast kasvanud. Küll on kasvanud juhtide arv, mis tähendab, et üks juht saab teha vähem sõite. Väiksem sõitude arv tähendab omakorda väiksemat palka. Nõnda kerkivadki hinnad, et kõik juhid saaks oma kulud tasa teenida.

Taksi Helsinki hinnad varieeruvad rohkem sõltuvalt kellaajast ja nädalapäevast. Uus hinnapoliitika võimaldab hinda kujundada vastavalt nõudlusele, mis tähendab, et tipptundidel on hinnad kõrgemad ja siis on ka rohkem autosid saada. Kui varem oli tipptunni ajal raskusi takso saamisega, siis nüüd on see lihtsam, aga sõidu eest tuleb rohkem maksta.

Lähitaksi juht Jari Kantonen ütles, et juhid saavad nüüd tipptunni ajal rohkem raha ja kliendid saavad kergemini omale auto, aga sellele vaatamata on Helsingis juhtidest puudus. See tähendab kokkuvõttes seda, et hinnad võivad veelgi tõusta.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006024820.html

Kommentaarid
(Külastatud 372 korda, 1 külastust täna)