Soomlannast Islami pruut Sanna kahetseb, et Islami Kalifaadiga liitus

Teisipäeval ISIS-e viimasest kantsist, Süüria-Iraagi piirilinnast Baghouz’ist lahkunud ja eile ajakirjanikega suhelnud 47-aastane soomlanna Sanna kahetseb, et ISIS-ega liitus.

Sanna on nüüd keset kõrbe koos teiste linnast välja aetud ligi 7000 Islami pruudiga ja ei tea, mis temast saab. Sanna ütles, et linnas sees hävitati kõik ära, linna pommitati, tulistati, kõik telgid pandi põlema, mistõttu muutus elu linnas väljakannatamatuks, vahendab Daily Mail.

Baghouz asub Süürias Iraagi piiri ääres ja on Islami Kalifaadi viimane kants. Pealaest jalatallani musta rüüsse riietatud Sanna segas piimapulbrit veega ja toitis sellega oma lapsi. Nelja lapse ema ütles, et tuli Süüriasse koos oma Maroko mehega 4 aastat tagasi Islami pärast.

Algul oli Sanna väitel kõik hea. Mingeid pommitamisi polnud, kõik olid rõõmsad ja õnnelikud. Naise mees suri autoõnnetuses ja ta rändas koos islamisõdalastega linnast linna Süüria idaosas. Ta ei olnud ühes kohas rohkem kui 16 kuud.

Sanna ütles, et kui saaks, siis ta otsustaks teisiti ja ei liituks enam ISIS-ega. „Aga ma ei saa muuta ajalugu. Ma ei saa muuta oma minevikku, see on minu saatus,” ütles soomlanna Sanna.

Islamiriigi viimased jäänused varjavad end pommirünnakute eest Baghouzi maa-alustes tunnelites ja telkides ning autodes. Üks Süüria mees rääkis, et maa sisse kaevati käigud ja kaeti riidega ning nõnda varjati end. Islamisõdalased lasid naised, lapsed ja haavatud lahkuda, aga mehed pidid jääma võitlema. Meestel on lubatud linnast lahkuda ainult surnuna.

Alla 40-aastased mehed, kes tahtsid linnast lahkuda võeti algul islamisõdalaste poolt vangi, aga lasti paar päeva tagasi lahti. Lahkujate hulgas on ka islamisõdalasi. Ligi 400 sõdalast võeti Süüria relvajõudude poolt kinni teisipäeval, kui nad tahtsid Baghouzist lahkuda.

Baghouzi ümbrusest evakueeritakse inimesed tänase, neljapäevase päeva jooksul ning pärast seda alustatakse rünnakut linnale. Rünnakut lükati juba eelmisest sügisest edasi seoses linnas olnud tsiviilelanikega. Baghouz on Islamiriigi viimane kants, oma hiilgeajal kontrollis Islamiriik kolmandikku Iraagist ja Süüriast.

Islamiriik kandis suuremaid kaotusi 2017. aastal, kui nad aeti välja Iraagist Mosulist ja Süüriast Raqqast. Pärast Baghouzi langemist kardetakse, et Islamiriik võib varjatult edasi tegutseda ja terroriakte toime panna.

Jihadi brides say last ISIS town is a ‘catastrophic’ hell

Conditions inside Baghouz were described as ‘catastrophic’ by one fleeing bride More than 7,000 – mostly women and children – have fled in the last two days A few hundred ISIS fighters remain as they seek to be martyred on the final field US-backed Kurdish militia, the SDF, are to resumed their ferocious siege today Fleeing jihadi brides say the last remnants of the ISIS ‘caliphate’ are a ‘catastrophic’ hell as the evacuation of civilians will be halted today ahead of a final battle.

Kommentaarid
(Külastatud 577 korda, 1 külastust täna)