Soomes on mitmeid piirkondi, kus on raske korterile üürilist leida

Soomes on mitmeid piirkondi ja seda keskmise suurusega asulate hulgas, kus on korterile raske üürilist leida.

Helsingi ümbruses ja teistes suuremates keskustes on üürnikke piisavalt. Väiksemate kohtades aga kipub huvilisi napiks jääma. Kõige parem on seis Helsingis, Espoos ja Vantaal, vahendab Yle.

Helsingis ja selle ümbruses on kortereid hoogsalt juurde ehitatud ja pakkumine on korralik. Kahetoalistest korteritest on isegi juba ülepakkumine. Üürihind on püsinud mõõdukas. Ainult väikeste ühetoaliste korterite järele on nõudlus suurenenud ja nende üürihind on tõusnud.

Lisaks Helsingile on parem seis veel Turus, Tamperes ja Oulus. Ka Kuopios ja Jyväskyläs on nõudlus ja pakkumine tasakaalus. Näiteks Turus on kortereid juurde ehitatud ja seal on kahetoelistest ülepakkumine, samas kui ühetoalisi on raske leida. Uute korterite üürid on kõrgemad ja vanemate kehvas seisukorras korterite üürid väiksemad.

Väiksemates kohtades on aga üürihinnad languses. Probleeme on juba keskmise suurusega linnades. Probleemsed on peaaegu kõik alla 50 000 elanikuga linnad. Korterite hinnad on väiksemates kohtades languses ja see mõjutab terveid piirkondi. Mõnedes keskustes nagu Kotkas, Poris, Hämeenlinnas ja Kouvolas suureneb tühjalt seisvate korterite hulk. Neis linnades on ehitatud juurde uusi kortereid, aga inimesi pole juurde tulnud.

Kui ehitamine jätkub, võib kinnisvaraturg sattuda väga raskesse seisu. Kinnisvara hind ja võimalus oma korterist lahti saada mõjutab aga otseselt tööjõu liikuvust. Elamise kiire kallinemine suuremates keskustes raskendab inimeste toimetulekut ja sellega pidurdab ettevõtete kasvu. Sellest nõiaringist on vaja kuidagi välja saada.

Normaalse hinnaga eluase peaks olema iga inimese õigus ja palgast peaks olema võimalik omale elamist üürida. Kõrged hinnad aga pärsivad inimeste kolimist Helsingisse ja selle ümbrusse.

Jopa keskisuurista kaupungeista löytyy nyt ongelmalähiöitä, joihin on vaikea löytää vuokralaisia – Muuttovoittoalueilla vuokralaisia riittää

Vilkas asuntorakentaminen on lisännyt vuokra-asuntojen tarjontaa ja laskenut vanhojen hintoja.

Kommentaarid
(Külastatud 590 korda, 1 külastust täna)