Soomes oli 2015. aastal tõsine pagulaskriis – migrante pressis sisse nii idast kui läänest ning kaaluti piiripunktide sulgemist

Soome pressisid 2015. aasta lõpus migrandid nii lääne kui ida poolt. Lisaks Rootsi kaudu Soome tulnud massilisele migrandivoole hakkas migrante järsku sisse pressima ka Venemaa kaudu. Kui migrante oleks rohkem tulnud, võinuks Soome olla sarnases olukorras Kreeka ja Itaaliaga. Soomes kaaluti juba piiripunktide sulgemist.

Venemaaga piirnevad Salla ja Raja-Joosepi piiripunktid hakkasid järsku lekkima ja Vene ametivõimud ei takistanud varkupaigataotlejate üle piiri pääsemist, kirjutab siseministeeriumi ekskantsler Päivi Nerg värskelt ilmunud raamatus Tiukka paikka (tõlkes: Raske koht).

Soome saabus Venemaalt 2015. aasta oktoobrist kuni 2016. aasta veebruarini kokku 1757 varjupaigataotlejat. Põhiline mass tuli Afganistanist, Nepaalist, Iraagist, Iraanist ja Süüriast, vahendab Ilta-Sanomat.

Pagulaskriisi ajal siseministrina ametis olnud Petteri Orpo ütles, et pagulaste tulek oli organiseeritud. Samas ei osanud Orpo öelda, kelle poolt see oli organiseeritud. Tema väitel polnud märke, et selle taga oleks olnud mõni julgeolekuteenistus.

Päivi Nerg kirjutab raamatus, et Salla ja Raja-Joosepi punktid on nii kõrvalises kohas, et keegi sinna juhuslikult ei satu. Raamatust tuleb välja, et Vene poole peal oli üks hotell, kuhu pagulasi kokku veeti. Algul tulid pagulased piiripunkti jalgratastel, aga siis hakati tulema kehvas korras autodega, mis Soome poolel konfiskeeriti.

Nerg tunnistab, et kui üle idapiiri oleks tulnud inimesi sama palju kui Rootsist Tornio kaudu ja samal ajal, siis poleks Soome ametivõimud enam toime tulnud. Euroopa Komisjon oli kogu aeg Soome olukorrast teadlik. Kui kriis oleks kontrolli alt väljunud, oleks Soome olnud samas olukorras kui Kreeka või Itaalia. Selleks oldi juba valmis.

Minister Orpo kohtus olukorra tõsiduse tõttu sel ajal kaks korda Venemaa julgeolekuteenistuse FSB juhi Aleksander Bortnikoviga ja ühe korra Vene siseministri Vladimir Kolokoltseviga 2016. aasta jaanuaris. Orpo väitel küsisid venelased tema käest, miks Soome ise midagi ette ei võta, et oma piiri kaitsta. Orpo väitel kaaluti juba Soomes enam kui 20 piiripunkti sulemist.

Venemaaga normaliseerus olukord pärast seda, kui sekkus president Vladimir Putin, kes andis 26. veebruaril venemaa julgeolekuteenistustele käsu kontrollida rohkem välismaalaste liikumist Soome piiri ääres.

Putin ja Soome president Sauli Niinistö arutasid piiriületuse teemat Moskvas 22. märtsil 2016. aastal toimunud kohtumisel. Pärast seda sõlmiti 10. aprillil 2016. aastal Soome ja Vene valitsuste vahel lepe, mille järgi lubati poole aasta jooksul üle Vene piiri Soome tulla vaid Soome, Venemaa ja Valgevene kodanikke ning nende pereliikmeid. See kord lõppes 2016. aasta oktoobris.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006025046.html

Kommentaarid
(Külastatud 377 korda, 1 külastust täna)