Soome üks tagaotsitumaid kurjategijaid sai pika vanglakaristuse

Helsingi ringkonnakohus määras pikad reaalsed vanglakaristused majanduskuritegude eest tervele reale isikutele seoses GSM Suomi tegevusega. Nende seas on Tuomo Antti Ahonen, kes varjas end välismaal.

GSM Suomi Oy oli mobiilside- ja IT-firma, mis tegutses aastail 2007-2009 kuni müümiseni börsifirmale Evia. Kohtu hinnangul peteti ettevõttes nii investeerimisfonde kui panka, vahendab Ilta-Sanomat.

Investeerimisfondi meelitati maksma 3 989 306 eurot teenuste eest, mis polnud vastavalt kokkuleppele rahastuskõlbulikud. Lisaks lasti teisel investeerimisfondil samal põhimõttel tasuda 180 496 eurot.

Kohus leidis, et ettevõttes on toime pandud raamatupidamiskuriteod, kuna tulude hulka olid arvestatud tulud, mis pidid laekuma alles tulevastel aastatel. Nõnda paistis firma seis miljonite eurode võrra paremana. Valeandmeid kasutades oli võetud pangalt laenu 3 750 000, et korraldada ettevõtte müük Evia Oyj-le.

Helsingi ringkonnakohus mõistis firmat juhtinud praegu 41-aastasele Tuomo Antti Ahonenile eri majanduskuritegude eest nelja aasta pikkuse reaalse vanglakaristuse. Helsingi esimese astme kohus oli mehele mõistnud 2017. aasta maikuus vaid ühe aasta ja 4 kuu pikkuse vangistuse, pärast mida kadus mees Soomest.

Ahoneni otsiti taga üle Euroopa ja ta sattus Europoli kõige tagaotsitumate isikute nimekirja. Mees saadi Hispaaniast kätte eelmisel suvel.

Kohus mõistis seoses GSM Suomi Oy tegevusega ka muid karistusi. Ettevõtte juhatuse esimehena ametis olnud 51-aastane Max Mikael Söderström sai pettuste ja raamatupidamiskuritegude eest 3 aasta ja 8 kuu pikkuse reaalse vanglakaristuse. Ettevõtte majandusasjade eest vastutanud 47-aastane Katja Hannele Keimmo sai sama karistuse samade kuritegude eest.

Ettevõtte kontoris töötanud 38-aastane Hanne Kristiina Sainio sai 2 aasta ja 2 kuu pikkuse vanglakaristuse pettuste ja raamatupidamiskuriteole kaasa aitamise eest.

Yksi Suomen etsityimmistä rikollisista sai pitkän vankeusrangaistuksen – GSM Suomen tulos keploteltiin miljoonia liian suureksi

GSM Suomi Oy:n historia suomalaisessa liikemaailmassa jäi lyhyeksi. Se oli matkapuhelinoperaattori ja ict-palveluyritys, joka toimi vuosina 2007-2009, kunnes yhtiö myytiin pörssiyhtiö Evialle. GSM Suomi Oy:n olemassaolon aikana syyllistyttiin vakaviin talousrikoksiin, Helsingin hovioikeus katsoi torstaina antamassaan tuomiossa. Hovioikeuden mukaan yritys petkutti niin rahoitusyhtiöitä kuin pankkia.

Kommentaarid
(Külastatud 177 korda, 1 külastust täna)