Soome restorani juhti süüdistatakse Berliinis natsimeelsuses

Barliini natsivastane ühendus jagab Berliinis lendlehti, milles kutsub üles boikoteerima kohalikku Soome restorani.

Möödunud suvel Berliinis Pankowi linnaosas avatud Soome õllerestoran Bryggeri Helsinki on sattunud kohalike kodanikuaktivistide tule alla. Nimelt süüdistatakse restorani natsimeelsuses, vahendab Ilta-Sanomat.

Restoran jäi silma, kui oli jaanuaris väljas messil. Messi avapäeval kirjutas messi veebileht restorani juhist Pekka Kääriäinenist, keda nimetati SS-fänniks. Kääriäinen on organisatsiooni Veljesapu-Perinneyhdistys ry juht. Tegemist on Saksa SS-üksustes 1941-1943. aastal võidelnud Soome vabatahtlike tugiorganisatsiooniga. Sakslaste arvates on tegemist natsiorganisatsiooniga.

Bryggeri Helsinki omanik Olli Majanen ütles, et restoraniga pole asjal muud pistmist, kui et restorani juhataja on tugiorganisatsiooni juht.

Olukord eskaleerus eelmise nädala laupäeval, kui Berliinis tegutsev ühendus Bündnis gegen Rechts (tõlkes: ühendus parempoolsete vastu) jagas restorani ees ligi 3000 lendlehte. Lendlehti jagati inimestele, neid pandi autode akendele ja levitati majades. Lendlehtedes kutsuti üles boikoteerima restorani lausega „ärge ostke natsidelt õlut”. Boikott äratas tähelepanu kohalikus meedias, kus sellest kirjutati.

Majanen ütles, et Facebookis on püütud asja selgitada, aga olukord on keeruline. Kampaania on tekitanud hämmingut nii klientides kui kohalikes elanikes. Samuti on hirmunud restorani töötajad. Midagi tõsist pole olnud, aga on tulnud suulisi ähvardusi. Berliner Morgenpost kirjutab, kuidas SS-veteranide tugiorganisatsiooni Veljesapu-Perinneyhdistys ry veebis on avaldatud ruunimärke, natsisümboolikat ja svastikat.

„Isegi kui restoran ise ei ülista Natsionaalsotsialismi, on lubamatu, et mõne SS-klubi liige teeb äri Berliinis. Natsidega seotud õlut ei saa lubada, seda ei siin Berliinis ega Soomes,” kirjutas ühenduse Bündnis gegen Rechts juht David Kiefer.

Pekka Kääriäinen ütles Saksa väljaandele, et ta pole mingi nats ega parempoolne. Ta ähvardas, et peab palkama advokaadi. Ühtlasi ütles Kääriäinen, et juhib küll SS-veteranide organisatsiooni, aga selle eesmärk pole parempoolsus.

Praegu pole veel teada, mis restoranist edasi saab ja kas Kääriäinen jätkab juhatajana. Restotan pakub Soome käsitööõlut ja Skandinaavia toitu.

Kääriäineni sõnul pole Veljesapu-Perinneyhdistys ry üldse poliitikaga seotud ja tegemist on 1955. aastal asutatud tugiorganisatsiooniga. Kääriäineni isa võitles vabatahtlikuna SS-väeosas. Toona oli sõjainvaliidide elu raske, kuna neile ei makstud pensioni ei Soomest ega Saksamaalt. Kääriäineni väitel pole tegemist mingite natsi-fännidega.

Ühenduses Veljesapu-Perinneyhdistys ry on veterane alles 9 ja liikmeid on kokku 300 ringis. Kääriäineni sõnul on veebi lisatud saksakeelne osa ja mõned pildid on eemaldatud. Arusaamatused on tulnud soomekeelsetest külgedest, kuna sakslased ei saa neist aru. Saksamaal on SS-sümboolika ja haakristi kujutamine keelatud, Soomes aga mitte. Et mitte sakslasi ärritada, on probleemsed pildid veebist eemaldatud. Kääriäineni väitel sai skandaal alguse piltidest, kuna ta poseeris seal oma isa kiivri ja sõjaväemütsiga.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006024957.html

Kommentaarid
(Külastatud 239 korda, 1 külastust täna)