Soome meedia: Eesti migratsiooni-meelsed kultuuriinimesed tõusid Kõigi Eesti liikumisega barrikaadidele

Eestis on sündinud uus migratsiooni-meelne sotsiaalmeedia liikumine, millega on liitunud üle 26 000 inimese.

„Minu Eestil on hea süda. Minu Eestis on kõigil inimestel vabadus armastada ja olla eriline. Minu Eesti on salliv. Ela ja lase teistel elada,” sellist sõnumit levitab uus Facebooki grupp Kõigi Eesti. Uus liikumine ühendab põhiliselt Tallinnas elavaid urbaniseerunud ja rahvusvahelist elu elavaid noori inimesi, vahendab Yle.

Tallinn on tuumikpiirkond, aga tahame kaasata ka Tartu ja Narva. Kui eelmisel nädalal alustati, oli vaid 30 inimest, aga nüüd juba 26 tuhat. See kõik on alles algus, räägib liikumise üks algatajaid, väljaande Estonian World peatoimetaja Silver Tambur.

Liikumisega on liitunud paljud kultuuriinimesed, nende seas ansambli Trad. Attack! liige Sandra Vabarna, ansambli Ewert and The Two Dragons solist Ewert Sundja, juutuuber Victoria Villig, festivalijuht Helen Sildna, kirjanik Rein Raud, näitleja Märt Avandi ja ehtekunstnik Tanel Veenre. Liikumist toetab Eesti endine president Toomas Hendrik Ilves.

Silver Tamburi väitel on liikumise põhiline sõnum positiivsus. Tema sõnul ühendab eestlasi positiivsus, mitte negatiivsus. Viimase 6-7 aasta jooksul on aga tema väitel Eestis olnud palju populistlikku valeinfot ja valeuudiseid. Kõik see sünnitab ühiskonnas viha. Tamburi väitel on Eesti väike maa ja kõik võiksid end tunda õnnelikuna olenemata nahavärvist, keelest ja päritolust. Tamburi väitel on need väärtused kaitstud ka Eesti põhiseadusega.

Põhiseadus ütleb, et kedagi ei saa tõrjuda ja kõik on võrdsed. Kõigi Eesti liikumise üks käivitajaid oli konservatiivse rahvaerakonna EKRE suur populaarsus valimistel. Silver Tamburi väitel pole tal muidu EKRE vastu midagi, aga selle juhid on juba aastaid kirunud migratsiooni, vene vähemust ja üksikuid vallalisi naisi. Kõigi Eesti on sellele retoorikale vastu.

Kõigi Eestile vastu on loodud ligi 6000 inimest ühendav Facebooki grupp Eestlaste Eesti, mis kaitseb eesti kultuuri, traditsioone ja keelt globaliseeruvas maailmas. Grupp märgib, et jälgib „raske südamega”, kuidas Eestis köetakse üles hüsteeriat ja kuidas rahvuskonservatiivseid väärtusi kandvaid inimesi nimetatakse ekstremistideks. Grupi hinnangul on Eesti maapiirkonnad jäetud saatuse hooleks, seda linnade edu arvel. Nii Kõigi Eesti kui Eestlaste Eesti kasutavad sümbolina südant.

Migratsioon, mida Kõigi Eesti kaitseb, on olnud Eestile aastate jooksul valus teema ja sellesse suhtutakse nõukogude mineviku tõttu negatiivsemalt kui Lääne-Euroopas. Eesti nõukogude vabariiki üritati aastate jooksul venestada ja 1980ndate aastate lõpus elas väikses Eestis juba ligi pool miljonit venelast. Eestlasi oli vaevalt miljon.

Silver Tambur aga märgib selle peale, et eestlasi on vallutanud aastasadade jooksul paljud eri rahvad ning eestlased kannavad endas kõigi nende DNA-d. Tambur märgib, et on ise elanud kümme aastat Londonis ja migrante ei pelga, kuna teab, et sisimas tahavad kõik ühtesid ja samu asju. Tema väitel ei tea need eestlased, kes pole palju reisinud, mida migrantidelt oodata.

Rootsi eeslinnade probleemid mõjutavad Tamburi väitel samuti eestlasi. Aga need uudised on Tamburi väitel Rootsist valeuudised. Jääb mulje, et Rootsi pealinnas Stockholmis on iga päev midagi lahti. Migratsiooni positiivsetest mõjudest Rootsi ühiskonnale aga ei räägita midagi. Mitmed Eesti poliitikud räägivad Tamburi väitel, et Rootsis ja Prantsusmaal käib kodusõda. Paljud usuvad seda.

Eestis töötab Tamburi väitel palju välismaalt tulnud IT-ettevõtjaid ja Tallinn on õitsev startup-keskus. Professionaalset tööjõudu on tulnud Euroopa Liidust, USA-st, Jaapanist, Hiinast ja Aafrikast, ning seda on vaja veel lisaks. Kui aga Eesti saab vaenuliku maine, siis pole Tamburi sõnul võimalik Eestisse enam välismaalt inimesi tuua. Lõpuks mõjutab see tervet Eestit, kui inimesed hakkavad EKRE kombel rääkima, et Eesti on vaid eestlaste maa. „Meil tuleb maha istuda ja seda muuta,” ütles Tambur.

Silver Tamburi väitel on Eesti olnud siiski salliv maa. 1930ndatel aastatel oli Eesti Tamburi väitel esimene maa, kus juutidele anti kultuuriautonoomia. Kui vaadata ajaloos tagasi, ei saa keegi öelda, et eestlased pole sallivad – nad on seda väga.

Kulttuuriväki nousi barrikadeille: Viron Kõigi Eesti -liike vastustaa syrjintää ja vihantäyttämää retoriikkaa

Viroon on syntynyt suosittu sosiaalisen median liike. Kõigi Eestiin on viikon sisällä liittynyt yli 26 000 ihmistä.

Kommentaarid
(Külastatud 1,242 korda, 1 külastust täna)