Soome hooldekodudes lastakse soomlasi lahti ja asemele tuuakse filipiinlasi

Soome hooldekodude ettevõte Attendo on töötajate väitel lahti lasknud soomlasi ning asemele toonud filipiinlasi.

Nii on juhtunud vähemasti Pirkanmaal, kus ettevõte lasi soomlasi lahti 2015-2016. aastal. Asemele võeti sama tööd tegema filipiinlased Silkkitie Oy kaudu, vahendab Iltalehti.

Midagi seadusevastast selles ei olnud, kuna kõik toimus vastavalt kokku lepitud mängureeglitele. Nüüd on aga ärganud hooldustöötajate ametiühing, mis kahtlustab, et filipiinlasi on palgatud soomlaste asemele tegema täpselt sama tööd. Paistab, et Attendo on leidnud filipiinlasi palgates võimaluse kulusid kokku hoida.

Filipiinidel on nad olnud enamasti haiglaõed, Soome palgatakse nad aga hooldustöö abilisteks. Pärast seda lepitakse kokku, et nad läbivad hooldaja koolituse. Nipp seisneb selles, et pärast koolituse läbimist palk ei tõuse ja filipiinlastele ei maksta täit hooldaja palka. Samas teevad nad täies mahus hooldaja tööd.

Attendo info kohaselt tulevad filipiinlased tööle hooldustöö abilisteks ja õpivad hooldajaks, kuna Soomes ei tunnustata väljaspool Euroopa Liitu toimunud meditsiiniõpinguid. Filipiinlasi aga ei palgata Attendo väitel kulude kärpimiseks, vaid neile makstakse palka samadel alustel kõigi teistega. Tegemist pole kulude küsimusega, vaid sellega, et Soomes hooldajaid napib. Kokkuvõttes läheb välismaalt inimeste palkamine Attendo jaoks kallimaks kui kodumaalt värbamine. Kinni makstakse nii lennupiletid kui arstlik kontroll, samuti keeleõpe.

Attendo potki suomalaisia työntekijöitä pihalle – tilalle tuli filippiiniläisiä

Hoivayhtiö Attendo on kahden yrityksessä työskennelleen suomalaisen mukaan korvannut suomalaista työvoimaa filippiiniläisillä. Näin yhtiö toimi lähteiden mukaan ainakin Pirkanmaalla, jossa se kävi suomalaisten hoiva-avustajien suhteen yt-neuvotteluja vuosien 2015-2016 taitteessa. Iltalehden saamien tietojen perusteella ainakin kolme suomalaista irtisanottiin hoiva-avustajan töistä. Tilalle tuli filippiiniläisiä tekemään samoja töitä Silkkitie Oy:n palveluksessa.

Kommentaarid
(Külastatud 905 korda, 1 külastust täna)