Soome ajakirjanik jäi Trumpi kritiseerimise pärast preemiast ilma

Soome ajakirjanik Jessikka Aro pidi saama USA välisministeeriumi auhinna, aga ta jäi sellest ilma, seda arvatavalt USA presidendi Donald Trumpi kritiseerimise pärast.

Aro sai jaanauri lõpus USA välisministeeriumilt teate, et talle antakse märtsikuus üle naiste vapruse auhind (International Women of Courage Award). Auhinda antakse välja julgetele naistele üle terve maailma. Veebruari lõpus aga anti Arole teada, et preemiat ei tule, vahendab USA väljaanne Foreign Policy.

Aro ütles Soome Yle-le, et pole saanud asja kohta mingit kirjalikku selgitust. USA väljaande Foreign Policy andmetel aga said Arole saatuslikuks Trumpi-vastased sissekanded sotsiaalmeedias.

Teadaolevalt Trump ega välisminister Mike Pompeo seda otsust ei teinud, vaid preemia otsustasid andmata jätta USA välisministeeriumi madalama taseme ametnikud. Nad arvasid, et pole hea, kui preemia antakse Trumpi kriitikule.

Aro väitel on see hämmastav, sest preemia andmine otsustati just tema aktiivsuse tõttu sotsiaalmeedias. Aro on varem kirjutanud artikleid Venemaast ja infosõjast. ta paljastas Venemaal nn trollivabrikud. Selle tõttu on teda palju ähvardatud.

Aro oli juba valmistunud USA-sse sõiduks ja selleks tarbeks jätnud ära töökohustusi ning hakanud taotlema USA viisat. Kolme nädala pikkuse preemiareisi ajal soovis ta kohtuda naisajakirjanike organisatsiooni esindajatega.

Arol on siiski hea meel, et talle taheti alguses see preemia anda. Rahvusvahelist naiste vapruse auhinda on välja antud alates 2007. aastast. Auhinnasaajaid on igal aastal mitmeid nad on peamiselt arengumaadest.

U.S. Cancels Journalist’s Award Over Her Criticism of Trump

Jessikka Aro, a Finnish investigative journalist, has faced down death threats and harassment over her work exposing Russia’s propaganda machine long before the 2016 U.S. presidential elections. In January, the U.S. State Department took notice, telling Aro she would be honored with the prestigious International Women of Courage Award, to be presented in Washington by Secretary of State Mike Pompeo.

Kommentaarid
(Külastatud 188 korda, 1 külastust täna)