SKANDAAL: USA meedia peab Soome tipp-poliitikut Heidi Hautalat Venemaa käepikenduseks

USA meedia kirjutab, et Venemaa-vastasest Soome poliitikust Heidi Hautalast on saanud Venemaa sõber, kuna Hautala sõdib vastu korruptsioonivastasele seadusele, mis ründaks Putinit.

USA väljaanne Daily Beast on avaldanud artikli, milles süüdistatakse Euroopa roheliste üht juhti ja Europarlamendi asepresidenti Hautalat tegevuses, mis on kasulik Venemaa presidendile Vladimir Putinile. Väljaande väitel üritab Hautala „salaja” blokeerida Euroopa Liidus eelnõusid, mis aitaks kehtestada sanktsioonid inimõiguste rikkumise eest. Küsimus puudutab Venemaal salapärastel asjaoludel hukkunud Sergei Magnitski juhtumit.

Artiklis on viidatud Hautala e-kirjadele, kus Hautala viitab Euroopa Liidu Venemaa-vastasele „paranoiale”.

USA väljaanne tsiteerib Eesti saadikut Indrek Tarandit, kelle arvates on Hautala-sugused pidurdajad kas „naiivsed kasulikud idioodid või teadlikult Kremli nööri otsas”. Hautala ise keeldus teemat kommenteerimast.

Soome väljaandele Helsingin Sanomat aga ütles Hautala, et USA väljaanne on asjast täiesti valesti aru saanud. Ta võrdleb USA väljaannet Kremli-meelse soomlase Johan Bäckmaniga.

Daily Beasti väited on üllatavad ses mõttes, et Hautala kanti 2015. aastal Venemaal nn musta nimekirja. See nimekiri on neist Euroopa poliitikutest, keda ei lasta Venemaale.

Hautala teema kerkis USA-s esile seoses salapärastel asjaoludel Venemaa vanglas surnud raamatupidaja Sergei Magnitski (1972-2009) juhtumiga. USA-s võeti seoses Magnitski juhtumiga 2012. aastal vastu seadus, mis seab sanktsioonid Vene poliitikutele, kes olid Magnitski juhtumiga seotud. See seadus on eriti valuline president Vladimir Putinile ja tema lähiringile.

Euroopas on mõned liikmesmaad seoses Magnitski juhtumiga samuti võtnud vastu inimõigusi ja korruptsiooni puudutavad seadused, aga kogu Euroopa Liitu katvat seadust selles osas pole. Kogu praeguse talve jooksul on Euroopa Parlamendis arutatud, kas panna Magnitski nimi seadusesse sisse või mitte. Osa saadikuid on arvamusel, et Magnitski nime väljajätmine vähendaks seaduse mõju.

USA väljaanne Daily Beast väitab, et Hautala võitleb tulihingeliselt selle eest, et Magnitski nimi välja jäetaks. Hautala on Magnitski asjaga seotud läbi oma hea sõbra, Vene filmimehe Andrei Nekrassovi. Viimane tegi Magnitski juhtumist paar aastat tagasi filmi, milles jõuab järeldusele, et Lääne arusaam põhineb valeinfol ning Putin on puhas poiss. Heidi Hautala organiseeris Nekrassovi filmi näitamise Euroopa Parlamendis, aga Prantsuse telekompanii Arte blokeeris selle viimasel hetkel.

USA väljaanne väidab, et Hautala organiseeris filmi näitamise koos Magnitsi seaduse vastase venelasest juristi Natalja Veselnitskajaga, aga Hautala on selle väite varem ümber lükanud.

Daily Beast on intervjueerinud ka Magnitski endist ülemust, investor William Browderit, kes on üllatnud, et Hautalast on saanud Venemaa liitlane. Browder on aastaid võidelnud Putini vastu ja olnud Magnitski seaduste eestvedaja. Tema jaoks on eriti tähtis, et seaduses sisalduks Magnitski nimi.

Venemaal on Browderi tegevus uurimise all ja teda kahtlustatakse Venemaal seotuses Magnitski surmaga.

https://www.thedailybeast.com/top-green-eu-lawmaker-accused-of-being-on-the-kremlins-leash-for-blocking-anti-putin-sanctions-resolution

 

Kommentaarid
(Külastatud 204 korda, 1 külastust täna)