SKANDAAL: Soome toll peatas sadamas mustanahalised sportlased, valged lasti läbi

Soomes on puhkenud skandaal, kuna eile, laupäeva õhtul peatas toll Vaasa sadamas kõik laeva pealt tulnud mustanahalised jalgpallurid, valged aga lasti läbi.

Klubi Vaasa Palloseura jalgpallurid tulid Rootsist Umeå’st võitlustelt, kui toll võttis kinni grupi mehi ja kõik „sattusid” olema mustanahalised.

Väljaande Helsingin Sanomat andmetel olid kinnipeetute hulgas Jamaikalt pärit sportlased Steven Morrissey ja Xhane Reid, kamerunlane Alain Richard Ebwelle ning soomlased Momodou Sarr, Fabrice Gatambiye ja Samba Sillah.

Jalgpalluritele jäi mulje, et kinnipidamine oli seotud nende nahavärviga. Morrissey tunnistas, et oli jahmunud, et kinni peeti välismaalased ning välismaalase välimusega soomlased. Meeskonna kapten Sebastian Strandvall kirjutas sotsiaalmeedias, et tal oli Soome tolli tegevuse pärast häbi.

Tolli info kohaselt aga tehti kõik õigesti. Tolli andmetel oli koos sportlastega olnud laeval reisija, keda toll tahtis kontrollida. Teada oli isiku nimi, aga mitte tema pilti, seetõttu kontrolliti paljusid inimesi. Kuivõrd nimi polnud soomlase oma, siis kontrolliti kõiki välismaalasi. Muidu ei tee toll kellelgi vahet nende päritolu või rassi järgi. Antud juhul otsiti üht konkreetset isikut, kel oli võõrapärane nimi.

Tolli väitel mängijaid ei läbi ei otsitud, lihtsalt küsiti nende dokumente. Ametnikud ei saanud kohapeal kommenteerida, miks seda tehti. Tolli info kohaselt saabub sellist negatiivset tagasisidet töö kohta väga harva. Viimase 20 aasta jooksul on seda juhtunud 3 korda.

Sebastian Strandvall on Twitter

Saavuimme juuri joukkueen kanssa Uumajan pelireissulta #vaasa:n satamaan. @SuomenTulli:n työntekijät pysäyttivät “satunnaisesti” kaikki joukkuejäsenet joiden ihonväri ei ole valkoinen. Itketti ja hävetti. #Suomi

Kommentaarid
(Külastatud 803 korda, 1 külastust täna)