Säpo: Rootsi suurimad julgeolekuohud on islamivõitlejad ja Venemaa

Rootsi kaitsepolitsei Säpo andmetel on riigi jaoks suurimad julgeolekuohud islamivõitlejad ja Venemaa. Neile lisaks ollakse Rootsis mures radikaalse rahvusluse pärast.

Vajadus kaitsta ühiskonna tähtsamaid tegevusi on varasemast suurem, on kirjas Säpo (Säkerhetspolisen) värskes, 2018. aasta kohta avaldatud aastaraamatus. Säpo hinnangul on julgeolekuohud võrreldes varasema aastaga kasvanud ning kõige suutremaks ohuks peetakse äärmus-Islamit ja Venemaad. Pikemas perspektiivis on aga Rootsi-siseselt suurimaks ohuks rahvuslikud äärmusliikumised ja nende poolt loodud migrantide-vastane õhustik, vahendab Expressen.

„Välisoht on suurem kui varem,” kommenteeris olukorda Säpo juht Klas Friberg. Vägivallaks valmis olevaid islamiste on ka Rootsis sees rohkem kui kunagi varem, kuigi Islami Kalifaat on langenud. Välisohutude seas on suuremad veel Venemaa ja Hiina. Venemaa tegeleb küberluurega ja Hiina üritab kübervõimekusega ja firmade ülesostmistega suurendada oma majanduslikku mõjuvõimu maailmas.

Välisriigid liiguvad Säpo hinnangul nn hallis tsoonis, provotseerimata sõjalisi konflikte. Kasutatakse küberrünnakuid ja strateegiliste ettevõtete ülesostmist.

Ühtlasi on raportis kirjas, et seoses välisohu suurenemisega on hakanud koonduma kodumaised migrantide-vastased äärmusliikumised.

Säkerhetspolisen on Twitter

Just nu: förlansering till journalister på plats av Säkerhetspolisen 2018 – en årsbok om Säkerhetspolisens verksamhet #Säkerhetspolisen2018

Säpo: Bredare hotbild än tidigare – ny rapport

Hotbilden mot Sverige är bredare än tidigare – och det finns brister i säkerhetsskyddet, enligt Säpo. – Under senare år har vi sett framför allt Ryssland utveckla en förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater, säger säkerhetspolischef Klas Friberg. Samtidigt är våldsbejakande islamister fortfarande största hotet.

Kommentaarid
(Külastatud 318 korda, 1 külastust täna)