Politsei hoiatab: Soome on jõudnud rahapesumuulad

Soome keskkriminaalpolitsei hoiatab elukutseliste rahapesijate ehk nn rahapesumuulade eest, kes jõudsid Soome 2018. aastal. Keskkriminaalpolitsei juures tegutsevale rahapesu büroole tuli möödunud aastal kümneid rahapesumuulasid puudutavaid rahapesuteateid.

Politsei hinnangul saabus Soome kümneid muulasid, kes on Soomes avanud arvatavalt sadu pangakontosid. Osa juhtumeid pole saanud teatavaks, kuna juhtumeid on raske avastada ning ei osata kahtlustada muulasid.

Seoses juhtumitega andis rahapesu büroo välja 15 raha külmutamise korraldust, millega seoses konfiskeeriti kokku ligi 225 000 eurot. Nende juhtumite põhjal tegi rahapesu büroo veel neli uut kuriteoteadet ning andis infot nelja olemasoleva juhtumi kohta.

Soome politsei jaoks olid 2018. aasta kevadel avalikuks tulnud rahapesujuhtumid esmakordsed. Isikud olid eri moodustel taotlenud omale võltsitud isikutunnistuste alusel Soome isikukoodid. Kasutatud isikutunnistused olid näiteks Rumeenias, Taanis ja Tšehhis välja antud dokumentide võltsingud. Võltsid dokumentide ja töölepingute alusel avasid isikud kontosid Soome eri pankades.

Sellised elukutselised muulad on ka rahvusvahelises plaanis uus nähtus. Rahapesu büroo osales 2017. aastal Eurojusti ja Europoli ühises projektis, millega koondati teavet Euroopas toimuva rahapesu kohta. Siis oli selliseid juhtumeid avastatud mitmes Euroopa riigis. Näiteks Poolas oli juhtum, kus tekitati kahju üle 30 miljoni euro.

Elukutselised muulad tegutsevad rahvusvaheliselt. Tegevus algab sellest, et mõnesse riiki saabuvad välismaalt isikud, kes avavad võltsitud dokumentide alusel pangakontod. Pärast seda kantakse kontodele välismaalt kuritegelikul teel saadud raha, mis võetakse kiiresti välja kas sularahas või kantakse edasi välismaale.

Selliste ilmingute puhul on kesksel kohal ametivõimude ja pankade vaheline infovahetus ning arve avamisega seotud toimingud.

Tulevikus sõltub selliste muulade tegevus Soomes sellest, kui ahvatlevaks nad Soomet peavad. Seda mõjutab arve avamisega seonduv, isikukoodide saamise kergus ning võimalused kasutada arvet välismaalt. Ühest riigist teise liikuvad muulad on eriti aktiivsed suveperioodil, mistõttu on võimalus, et kevade tulekuga hakatakse taas tegutsema Soomes.

Keskusrikospoliisi on Twitter

Ammattimuulit rantautuivat Suomeen. Rahanpesun selvittelykeskukselle tehtiin viime vuonna kymmeniä ammattimuuleihin liittyviä rahanpesuilmoituksia – #KRP arvioi muulien perustaneen satoja suomalaisia pankkitilejä. #poliisi #rahanpesu Tiedote: https://t.co/xPuuwcx21b

Kommentaarid
(Külastatud 380 korda, 1 külastust täna)