Legendaarne Timo Soini ei kandideeri enam valimistel

Soome legendaarne poliitik, põlissoomlaste erakonna asutaja ja endine juht Timo Soini andis oma blogis teada, et ei kandideeri aprillis toimuvatel parlamendivalimistel. Võimalikust Europarlamendi valimistel kandideerimisest ta aga juttu ei teinud.

Küll aga abistab Soini teisi erakonna Sininen tulevaisuus (tõlkes: Sinine tulevik)  liikmeid valimiskampaania ajal. Siniste toetus on väga madal, viimase uuringu järgi 1,4 protsenti.

Soini teatas oma otsusest viimasel hetkel, sest kandidaatide ülesseadmine 14. aprillil toimuvateks valimisteks lõppeb täna.

Soini kirjutab, et tema elus algab „pärast rahvasaadiku perioodi uus teekond”. Europarlamendi valimisteks kandidaatide ülesseadmine lõppeb aprilli lõpus ja valimised toimuvad 25. mail.

Soini oli viimastel, 2015. aasta valimistel üks Soome populaarsemaid poliitikuid ja sai ligi 30 000 häält. Siniste erakonna kandidaadid on valimistel kaitseminister Jussi Niinistö, Euroopa-, kultuuri- ja spordiminister Sampo Terho ning siniste saadikurühma esimees Simon Elo. Jussi Niinistö sai 2015. aasta valimistel üle 11 tuhande hääle ja Sampo Terho üle 10 tuhande hääle.

Timo Soini on olnud välisminister alates 2015. aastast, algul põlissoomlaste ja siis siniste ridades. Soini lahkus põlissoomlaste ridadest 2017. aastal pärast seda, kui ta enam erakonna juhiks ei kandideerinud ning ohjad võttis üle Jussi Halla-aho. Pärast seda ähvardasid põlissoomlaste partnerid kesk- ja koonderakond visata põlissoomlaste erakonna valitsusest välja, kuna neile ei sobinud Halla-aho. Olukord lahenes sellega, et põlissoomlaste ministrid ja mõned parlamendi saadikud astusid erakonnast välja ning lõid hiljem uue erakonna.

Soini on tuntud oma abordi-vastaste vaadete poolest ja ta tekitas sellega eelmisel kevadel skandaali Kanada visiidi ajal.

Soinist sai põlissoomlaste juht 1997. aastal ja ta oli erakonna esimees kuni 2017. aastani. Parlamendi liige sai Soinist 2003. aastal. Euroopa Parlamenti valioti Soini 2009. aastal. Pärast 2011. aasta valimisi naasis Soini Soome parlamenti. Neil valimistel said põlissoomlased hea tulemuse ja Soini kasutas selleks sõna „jytky”.

Kiitos näistä vuosista

 

Kommentaarid
(Külastatud 398 korda, 1 külastust täna)