KUUM: Soomlannast ISIS-e „pruut” tahab lapsega Soome naasta

Kurdi ajakirjanik Mutlu Çiviroğlu edastas täna sotsiaalmeedias teate, mille kohaselt on ta kohanud üht ISIS-e territooriumil elanud soomlannat, kel on Süürias laps.

Naine läks Türgi kaudu Süüriasse 4 aastat tagasi, elas eri linnades ja abiellus seal kaks korda. Naisel on 13-aastane tütar, kes on samuti abielus.

Naine tahab nüüd naasta Soome, kuna elu on seal lihtsam. Naine tahab elada Soomes edasi moslemina.

Teises postituses kirjutab Çiviroğlu, et on näinud soomlannat, kel on 4 last. Sõnumitest ei tule välja, kas tegemist on sama isikuga või eri naistega.

Ühte soomlannat intervjueeris ka USA telekanal CNN. „Sanna”-ks kutsutud soome naine ütles CNN-i ajakirjanikule Ben Wedemanile, et läks Süüriasse elama 4 aastat tagasi oma koos oma mehe, Marokost pärit torumehega, pöördus islamiusku ja algul oli elu väga hea. Sanna ütles, et elu muutis koledaks sõda, mitte Islamiriik ISIS. Sanna ütles, et nüüd tahab ta väga Soome naasta.

Ka Austraalia telekanal ABC on intervjueerinud Süürias 4,5 aastat elanud soome naist Sannat, kes väidab end olevat pärit Helsingist. Sanna ütles, et tuli Süüriasse elama koos perega ja tal on 4 last. Naine ütles, et Soomes ootab teda arvatavalt vangla.

Viimastel päevadel on tuhanded ISIS-e poolehoidjad põgenenud viimasest ISIS-e kantsist Banghouzis Iraagi piiri ääres. Põgenike hulgas on palju ISIS-e võitlejate naisi ja lapsi, kelle tulevik on ebakindel. Tuntumate põgenike hulgas on 38-aastase Prantsuse terroristi Jean-Michel Claini naine. Naine ütles intervjuus, et tema mees on surnud, samuti hukkusid kolm last. Naine ütleb, et Prantsumaale ei taha ta naasta, kuna Prantsuse relvadega on tema pere hävitatud ja ta pandaks Prantsusmaal vangi.

Soome siseminister Kai Mykkänen ütles paar nädalat tagasi, et Soome endisi ISIS-e võitlejaid ja nende lähedasi tagasi ei meelita. Soome põhiseadus näeb siiski ette, et kõik ISIS-e võitlejad võivad Soome naasta, vahendab Yle. Esmalt aga selgitatakse välja isiku taust.

Mutlu Civiroglu on Twitter

This Finnish woman came to Syria via Turkey 4 years ago. She lived in Manbij, Bab, Raqqa etc. She married twice. Her daughter is 13 now & she’s also married.

Mutlu Civiroglu on Twitter

Among the ISIS fighters & wives that surrendered today, I saw a Finnish woman & 4 children, 2 French women, 1 Norwegian, 2 Dutch of Surinam origin, Indonesian, Filipino, Bosnian, Chechen, Afghani, Turkish, several Russian citizens & lots of Iraqis #Baghouz #TwitterKurds #Syria

Widow-isis-fighter-paris-bataclan-paris-attack-wedeman-pkg-vpx cnn

Thousands of men, women and children have been trucked out of ISIS’ final territory in Syria. Among those: the widow of French ISIS fighter Jean-Michel Clain, who has been linked to the November 2015 Paris attacks that killed 130 people.

Kommentaarid
(Külastatud 300 korda, 1 külastust täna)