Küsitlus: soomlased suhtuvad positiivselt mujalt Euroopa Liidust tulijatesse, aga negatiivselt pagulastesse

Värske küsitlus näitab, et soomlaste suhtumine tulijatesse erineb vastavalt sellele, kust inimesed tulevad. Mujalt Euroopa Liidust tulijatesse suhtutakse positiivselt, aga pagulastesse mitte.

Küsitluse järgi suhtutakse tulijatesse positiivsemalt Helsingi ümbruses ning roheliste, vasakliidu ja keskerakonna toetajate hulgas. Kõige enam on tulijate toetajaid roheliste valijate hulgas, 79 protsenti, vahendab Helsingin Sanomat.

Teises otsas on maapiirkondades elavad inimesed ning põlissoomlased, kelle toetajatest peaaegu kõik – 96 protsenti – on migrantide vastu.

Teistest positiivsemalt suhtuvad migrantidesse kõrgema haridusega ja juhtivatel kohtadel inimesed, samas kui madalama haridusega, töölised ja töötud suhtuvad tulijatesse negatiivsemalt.

Suhtumine migrantidesse sõltub sellest, kust ja mis asjaoludel nad tulevad. Üldiselt on teistest Euroopa Liidu riikidest ning õppima tulijad teretulnud, aga pagulased ja varjupaigataotlejad mitte.

Vastajatest üle 80 protsendi oleks nõus praeguse koguse või isegi suurema arvu õppima tulijatega ja 75 protsenti oleks nõus teistest Euroopa Liidu maadest tulevate töötajatega. Seevastu pooled vastajatest oleks valmis vähendama pagulaste ja varjupaigataotlejate arvu. Ainult viiendik võtaks neid lisaks.

Küsitluse järgi ollakse valmis võtma tulijaid teistest Euroopa Liidu maadest, Põhja-Ameerikast või Aasiast. Kõige vähem toetajaid on Lähis-Idast või Aafrikast tulijatel – enamus vastajatest pooldab nendest piirkondadest migratsiooni vähendamist.

Küsitlusele vastas veebruari algul 1100 Mandri-Soomes elavat 18-79-aastast inimest.

Kysely: Maahanmuutto jakaa suomalaiset kahtia, tulijoiden alkuperällä ja perusteilla on väliä

Suhtautuminen maahanmuuttoon jakaa suomalaiset kahtia, kertoo tuore kysely. Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyyn vastanneista vajaa puolet, 47 prosenttia, pitää itseään maahanmuuttomyönteisenä. Kielteisesti maahanmuuttoon suhtautuu 41 prosenttia. Reilu kymmenesosa vastaajista ei luokitellut itseään kumpaankaan ryhmään. Kyselyn perusteella maahanmuuttoon suhtaudutaan myönteisimmin pääkaupunkiseudulla sekä vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan kannattajien keskuudessa. Eniten maahanmuuttomyönteisiä vastaajia oli vihreiden kannattajissa, 79 prosenttia.

Kommentaarid
(Külastatud 521 korda, 1 külastust täna)