Kurioosum Soomes: pisikurjategijast venelane saadeti välja, aga vägistajad saavad Soome edasi jääda

Soome Yle tegi ülevaate Soomest välja saadetud kurjategijate kohta ja selgus, et seksuaalkurjategijad on Soomes soositud: iga kolmas seksuaalkurjategija saab Soome edasi jääda.

Otsustest tuleb välja, et eelmisel, 2018. aastal lasi migratsiooniamet saata 152 väljasaatmisele määratud kurjategijast välja vaid 84. Seadus võimaldaks aga Soomest kõik kurjategijad välja saata.

Migratsiooniamet käsitles 2018. aastal kokku 37 seksuaalkurjategija väljasaatmist. Neist 12 said loa Soome edasi jääda. Samas kui välja saadeti kõik isikuvastaseid kuritegusid või isikuvastaste kuritegude katseid toime pannud isikud. Välja saadeti Iraagi, Vene, Eesti, Somaalia, Afganistani ja Maroko kodanikud.

Narkokuritegusid panid välismaalased toime 54 korral ja süüdimõistetutest pooled saadeti välja. Kokku saadeti eelmisel aastal välja 37 eri rahva esindajaid, kõige rohkem oli iraaklasi (38), eestlasi (14) ja venelasi (12).

Seksuaalkurjategijaid ei saa saata kodumaale siis, kui teda ähvardab seal surmanuhtlus või tagakiusamine. Lisaks mängivad rolli muud asjaolud nagu see, kui kaua on isik Soomes elanud, kas ta õpib või töötab, kas tal on Soomes pere ja milline on suhe kodumaaga.

Väljasaatmistes on suuri erinevusi. Möödunud aastal saadeti välja 19-aastane venelane, kes oli Soomes sündinud ja terve elu Soomes elanud. Mees oli jäänud süüdi liiklusrikkumistes ning väikestes poevargustes, mille alusel olid talle määratud 8-70 päevamäära suurused trahvid. Mehe viimane karistus oli 4 kuu pikkune tingimisi vanglakaristus varguste ja juhiloata sõidu eest. Mehe jaoks oli üllatus, kui ta Venemaale välja saadeti.

Migratsiooniamet põhjendas venelase välja saatmist sellega, et ta polnud piisavalt integreerunud: ei õppinud ega käinud tööl. Leiti, et mehel pole Soomes „sellist olukorda, mille kaotamine oleks väljasaatmisest hullem.”

Seevastu sai aga loa Soome jääda Nepaali mees, kes oli Soomes elanud 10 aastat ja saanud 2 aasta pikkuse reaalse vanglakaristuse vägistamise eest. Kuritegu toimus 2014. aastal, mil mees vägistas naise, kellega tal oli olnud suhe. Juhtum oli naise korteris ja lisaks vägistamisele hammustas mees naist näost. Mees mõisteti süüdi ja temalt mõisteti naise kasuks välja 10 000 eurot.

Mees oli elanud Soomes 10 aastat ja käinud kogu selle aja tööl. Pärast karistuse kandmist jätkas mees oma endisel töökohal töötamist.

Lisaks saadeti välja kolm isikut, kes polnud saanud ühtegi karistust. Mehed olid olnud kahtlusalused, aga neid ei süüdistatud milleski. Isikud olid saanud Soomes täisealiseks, üks oli afgaan ja kaks iraaklast.

Raiskaaja sai jäädä Suomeen, pikkurikollinen karkotettiin Venäjälle – MOT selvitti: kolmasosa seksuaalirikoksen tehneistä saa jäädä Suomeen

Joka kolmas seksuaalirikokseen syyllistynyt ulkomaalainen sai jäädä Suomeen, käy ilmi Yle MOT:n selvityksestä.

Kommentaarid
(Külastatud 842 korda, 1 külastust täna)