Kaubanduse ime: Hiina veebipoes saab end isegi vaene inimene rikkana tunda

Hiina veebipoest tellitakse Soomes üha rohkem kaupa ja põhjus on lihtne: seal saab end isegi vaene inimene rikkana tunda.

On lausa uskumatu, ütles Vantaal hooldajana töötav Mia, kui postkasti potsatas esimene Hiinast tellitud pakk. See maksis koos postikuluga vaid 60 senti, vahendab Helsingin Sanomat.

See tähendab alla euro. Naisel vajus suu lahti – kas saab tõesti nii odav olla. Tavaliselt on juba postikulu palju suurem, räägib 50-aastane naine.

Naisele oli Hiina postimüüki soovitanud töökaaslane, kes aitas registreerida konto. Algul ta kartis, et seal on mingi kavalus sees, et selleks tuleb tuhande eest tellida või midagi säärast. Aga ei. Lisaks kõigele on ta kõigi ostudega väga rahule jäänud.

Hooldajana töötav naine on kolme aasta jooksul tellinud Hiina veebipoest ligi 400 korda. Kõik asjad on maksnud alla 20 euro. Kallimate ostude eest tuleb maksta tollimaksu.

Nimekiri on pikk, kui naine hakkab loetleme tellitud asju: mobiiliümbrised, hobikaubad, kaunistused, laservalgustid. Paljud asjad on sellised, mida Soomest üldse ei saagi. Üks selline on aurumasin, millega saab vannitoas dušinurka hägustada.

Ja muidugi hinnad. Veebipoes on hinnad palju madalamad kui tavalises poes. Naine teeb omale ise helmestest ehteid, aga need komplektid on Soomes mitu korda kallimad kui Hiinast tellides. Korra pidi ta käele tellima tugisideme. Poes maksis see 30 eurot, Hiina veebipoes 2 eurot. Naine märgib, et veebipoes võib ka vaene inimene end rikkana tunda.

Naine tunnistab, et talle kui üksikemale on see väga oluline – saab midagi ilusat lubada nii endale kui lapsele.

Hiina tuntumad veebipoed on AliExpress, Banggood ja Wish. Soomlaste seas läbi viidud küsitlus näitas, et poed pakuvad kvaliteetset kaupa ja pretensioonide korral makstakse raha tagasi ning peale ka veel. Üks inimene märkis, et oli tellinud nahkvöö, aga see polnud päris nahast. Talle maksti raha tagasi, aga vööd ei pidanud tagasi saatma.

Kõige probleemsem asi on Hiina veebipoodide puhul pikk ooteaeg. Teinekord tuleb oodata mitu kuud. Hinnad aga hämmastavad kõiki. Paljud kaubad tuuakse koduukseni vähema kui euro eest.

Paljud aga väldivad väga odavaid tooteid, kuna see võib olla piraatkaup. On suur vahe, kas toode maksab 5 eurot või 5 senti. Enamuse arvates on aga Soome poodides hinnad ülemäära kõrged. Samuti on Soome poodides valik väga väike.

Soome naine Mia on pettunud olnud ainult mõnede Hiinast tellitud rõivaste puhul: need on kas liiga suured või liiga väiksed. Neli eurot maksnud ujumistrikoo oli liiga suur, kingad aga liiga väiksed.

Soome ametkonnad on hoiatanud veebipoodidest tellitavate elektriseadmete eest, kuna need ei pruugi olla nõuetele vastavad. Paljud ei ostagi seetõttu veebipoest elektriseadmeid. Mia aga räägib, et tema on tellinud elektriseadmeid ja kõik on töötanud korralikult. Kui oleks probleeme, siis oleks sellest juttu olnud. Küll aga ei usalda Mia tellida Hiina veebipoodidest ravimeid ja kosmeetikat.

Mia tunnistab, et on tellinud ka mõttetuid asju, näiteks tualetti led-valgusega prill-laua. Aga see maksis ainult kaks eurot. Soomes on Hiinast tellitud toodete arv kasvanud 2010ndatel aastatel mitu korda ja kasvu pidurdumist näha ei ole.

Köyhästä tulee rikas kiinalaisessa verkkokaupassa, sanoo satoja tilauksia tehnyt lähihoitaja Mia Viiala

Onpa uskomatonta, ajatteli vantaalainen Mia Viiala, kun postiluukusta tipahti ensimmäinen kiinalaisesta verkkokaupasta tilattu paketti. Se maksoi 60 senttiä postikuluineen. “Siis alle euron. Olin ihan suu auki, että voiko tämä todella olla näin halpaa.

Kommentaarid
(Külastatud 2,288 korda, 1 külastust täna)