Kas ISIS-e pruut Sanna on radikaliseerunud soomlanna Umm Khalid al-Finlandyyah?

Soomes püütakse ära arvata, kes on ajakirjandusele intervjuusid andnud Helsingist pärit ISIS-e pruut Sanna. Aasta 2016 31. juulil avaldas ISIS-e propagandaväljaanne Dabiq oma viimase, 15. numbri ja seal sees on lugu Helsingist pärit soomlannalt, kes kiitis Islamit ja Islamiriiki taevani.

Islamiriigiga liitunud soomlanna, kes kasutab nime Umm Khalid al-Finlandiyyah (tõlkes: ema Khalid Soomest) kirjutas muu hulgas, et ta tuleb „Soomest, kristlikust riigist, kus inimesed ei pea eriti lugu on kommumpeerunud religioonist”.

Naine kirjutas muu hulgas, et tema esimene abielu oli moslemiga, neil sündisid lapsed, aga see mees usku ei praktiseerinud ja naine lahutas. Pärast seda tahtis naine hakata Islamit rohkem praktiseerima ja leidis Soomest islamiusulised, kes õpetasid teda palvetama.

Naise jutust tuleb välja, et ta abiellus teist korda islamiusulise mehega, kes rääkis talle ususõjast, aga mees võeti kinni terrorismis süüdistatuna. Naine oli lastega kodus, kui toimus politseireid ja läbiotsimine. See kõik juhtus naise väitel Soomes.

Naine kirjutab, et kui abikaasa vanglast välja pääses, siis lahkusid nad Soomest ja läksid Islamiriiki. Naine ülistab Islamiriiki ja kirjutab, et kõik raskused said ületatud ja seda tänu Islamile ja Jumalale.

Naine seletas, miks ta hakkas kahtlema kristluses, võttis vastu Islami ning radikaliseerus. Kristlasi nimetab naine paganateks ehk uskumatuteks. Artiklis on pilt Helsingi Temppeliaukio kirikust, mida nimetatakse paganluse kantsiks.

Väljanne Dabiq oli oluline mõjutuskanal, mis aitas inimesi ISIS-e ridadesse värvata.

Aastal 2016 tehtud uuringu järgi oli Soome üks neist riikidest, kus oli võimalik moslemite hulgast kerge vaevaga värvata ISIS-e liitlasi nende riikides elavate moslemite kultuurilise eraldatuse tõttu.

Aasta 2016 algus oli ISIS-e hiilgeaeg, kus Islami Kalifaat võttis enda alla kolmandiku Süüriast ja Iraagist ning kardeti, et see isehakanud riik laieneb üle terve islamimaailma.

Siin on ISIS-e propagandaväljaande Dabiq nr 15, kus on avaldatud soomlanna artikkel:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [7.93 MB]

Kommentaarid
(Külastatud 389 korda, 1 külastust täna)