JUBE ASI: Toidumürgitused juhtisid Kouvolas tähelepanu india restorani ligastele oludele

Äsja avatud india restoranis Kouvolas oli puhtusega „kõik metsas”. Pealtnäha oli kõik korras, aga köögis valitses väga jube olukord.

Mürgituse said värskelt avatud restoranis paljud inimesed 2017. aasta sügisel. Inimesed tegid kaebuse tervise-alasele järelvalvele. Terviseinspektorid läksid kohe asja uurima, vahendab Ilta-Sanomat.

Koht oli ametnikele tundmatu, kuna söögikoha pidajad polnud tegevuse alustamise kohta vajalikku teadet. Köögist leiti eest tavariietes ja ainult sandaalides tööd teinud kokk. Köök oli must ja haisev, kuigi söögikoht oli alles alustanud.

Restoranis olid tehtud kõik toidu käitlemist puudutavad vead. Näiteks toorest liha ja juurvilju hoiti ühes koos, samuti toorest ja küpsetatud liha. Külmikus oli hallis vedelikus haisema läinud loomaliha, mis oli töötajate väitel võetud sulama viis päeva varem. Restoranil oli kavas seda liha söögitegemisel kasutada.

Sügavkülmas oli üles sulamise jälgedega külmutatud liha, sügavkülma servad oli värvunud pruunikaks. Külmikusse pandud kastmel oli näha hallitust. Hallitust leiti ka marineeritud ja küpsetatud kanapaladel, mida veel eelmisel päeval oli klientidele serveeritud.

Restoranist võetud laborianalüüsid tuvastasid suures koguses Clostridiumi- ja stafülokoki baktereid. Puhtaid nõusid ja nende kaasi hoiti räpasel põrandal. Köögis polnud üldse seepi ega kätepühkimise paberit. Puhastusvahendeid hoiti töötajate tualetis põrandal. Töötajate rõivakappide juurde oli raske pääseda, kuna seal ees seisis sügavkülm.

Ametnikud rääkisid, et polnud kümme aastat midagi sellist näinud. Seal oli kõik metsas ja restoran sunniti koheselt uksed sulgema. Terviseametnikud andsid asja politseisse, kus algatati kriminaalasi.

Restorani pidanud kolm välismaalast tegutsesid aktsiaseltsi kaudu. 1978. aastal sündinud juhatuse esimees oli kokk, 1992. aastal sündinud mees ettekandja ja 1991. aastal sündinud mees tegeles haldamisega.

Kokk ütles, et võttis juhtimise enda peale, kuna ühel meestest oli ärikeeld ning teisel oli Soome viisa lõppemas. Mehed lükkasid ümber, et tegemist oli tahtliku tegevusega ning väitsid, et tegemist oli hoolimatusega. Kokk ütles, et ei märganud, et külmkapi juhe oli seinast väljas.

Kymenlaakso kohus mõistis 2019. aasta märtsi algul kokale ja ettekandjale tingimisi 20-päevase vanglakaristuse tahtliku tervisenõuete rikkumise eest. Kolmas mees sai rahatrahvi.

Lisaks peavad mehed maksma toidumürgituse saanud kannatajatele 20-220 eurot. Pärast seda parandasid restorani pidajad vead ning avasid söögikoha uuesti. Varsti pandi see aga jälle kinni. Ettevõttel olid maksmata arvete pärast tekkinud maksehäired.

Soomes on toidukohtade tervisenõuete eiramise eest määratud vanglakaristused küllalt haruldased. Teisest küljest olid eksimused tõsised. Kui varem tervisega seotud asju politseisse ei antud, siis viimastel aastatel on olukord muutunud.

Tervisekuritegude hulka kuuluvad seaduse järgi teod, mis ohustavad inimeste elu ja tervist nagu näiteks toiduainete käitlemise nõuete eiramine või tervistkahjustavate ainete maaletoomine.

Ruokamyrkytykset johdattivat ravintolan kauhukeittiöön – tämä näky Kouvolassa yllätti jopa kokeneen viranomaisen: “Kaikki pielessä”

Päällisin puolin kaikki oli kunnossa. Neljä päivää aiemmin avattu intialainen ravintola Kouvolassa näytti siistiltä, ja pienet kömpelyydet palvelussa saattoi laskea kokemattomuuden piikkiin. “Ruoka oli yllättävän mautonta ollakseen intialaista. Olimme vähän pettyneitä, ja tuskin olisimme menneet sinne uudestaan”, muistelee lahtelainen Janne Paljärvi. Paljärvi oli syyskuisena maanantaina 2017 Kouvolassa koulutuksessa ja kävi työkavereidensa kanssa lounaalla uudessa ravintolassa.

 

Kommentaarid
(Külastatud 175 korda, 1 külastust täna)