Euroopa Liit keelustas alates 2021. aastast ühekordsed plastist tooted

Europarlament kinnitas kolmapäeval ühekordse kasutusega plastist toodete keelu alates 2021. aastast. Soomes see suurt muutust kaasa ei too, ainult tubakafirmad peavad praeguste plastist filtrite asemele midagi muud välja mõtlema.

Euroopa Komisjoni hinnangul on üle 80 protsendi merre sattuvast prügist plast. Tooted, mida keeld puudutab moodustavad 70 protsenti merre sattuvast prügist, vahendab MTV.

Keeld puudutab muu hulgas joogikõrsi, vatitikke ja plastist nõusid ehk selliseid plastist ühekordse kasutusega tooteid, mida on võimalik valmistada muust materjalist.

Keeld puudutab praegu ligi kümmet toodet, millest osale kehtestatakse otsene keeld, osade puhul kehtestatakse tootjavastutus, aga ka muid meetmeid nagu kokku korjamise kohustus.

Soomes see keeld mingit suurt muudatust kaasa ei too, kuna pudeleid korjatakse juba praegu tagasi. Taaskasutus on Soomes olnud juba pikalt au sees. Maailmas aga võetakse tõenäoliselt kasutusele makaronist kõrred ja puidust joogisegamise pulgad.

Euroopa Liidu vastavas raportis on ka plastist sigaretifiltrid kantud suuremate saastajate hulka. Samuti puudutab keeld kalastustarbeid nagu võrgud. Muutusega  tõuseb arvatavalt plastist toodete hind.

Mitä 2021 voimaan tuleva muovikielto tarkoittaa? Muovin hinta tulee nousemaan, tupakkateollisuuden pitää alkaa kekseliääksi: “Saastuttaja maksaa”

Euroopan komission mukaan yli 80 prosenttia merten roskasta on muovia. Tuotteet, joita uusi lainsäädäntö koskettaa, edustavat 70 prosenttia kaikesta merissä olevasta roskasta. Koska maatuminen on erittäin hidasta, muovia päätyy meriin, valtameriin ja rannoille. Muovijäänteitä on löydettävissä merenelävistä, kuten merikilpikonnista, hylkeistä, valaista ja linnuista, sekä kaloista ja äyriäisistä, ja näin muovijätettä päätyy myös ihmisten ruokaan.

Kommentaarid
(Külastatud 947 korda, 1 külastust täna)