Espoos hakkab inimesi vedama maailma esimene iga ilma robotbuss

Helsingis Oodi raamatukogu juures liikus täna, 8. märtsil ringi maailma esimene iga ilma robotbuss Gacha, mis hakkab Espoos Otaniemis inimesi vedama alates aprillikuust.

Otaniemi pilootprojekt on läbimurdeline Soome autonoomse ühistranspordi arengus. Eesmärk on bussi tänavuse aasta jooksul testida ka mujal Espoos, edastas Espoo linnavalitsus.

Autonoomne transport vajab kiireid mobiilsideühendusi. Koos bussidega testitakse ka 5G mobiilsidetehnoloogiat.

Gacha on Soomes Espoos tegutseva autonoomse transpordi asjatundja Sensible 4 ja Jaapani tuntud elustiilibrändi Muji koostöös valminud iga ilma robotbuss. Sensible 4 välja töötatud tipptehnoloogia võimaldab bussil sõita ööpäevaringselt iga ilmaga, Muji on aga omalt poolt lisanud kasutajasõbralikkuse ja viimistluse.

Sensible 4 soovib bussid nii Soomes kui mujal kasutusele võtta alates 2020. aastast. Eesmärk on, et 2021. aastaks oleks bussid juba tavakasutuses. Espoos peaks siis toimima juba ööpäevaringne autonoomne ühistransport.

Bussi väljatöötamine sai alguse sellest, kui Sensible 4 märkas, et robotbussid suudavad liikuda vaid ideaaltingimustes, aga mitte näiteks vihmasajus. Seetõttu testiti busse Lapimaal kõige keerulisemates oludes ja tänu sellele on välja töötatud maailmas unikaalne robotbuss.

Bussi omapära on see, et sel pole esi- ega tagaosa, vaid see suudab liikuda mõlemat pidi. Bussi mahub kümme reisijat. Nimi Gacha tuleb jaapani keelest, mis tähendab mänguasja automaadist saadavat mänguasjakarpi. Selle karbi järgi ongi buss kujundatud.

Espoon kaupunki on Twitter

Maailman ensimmäinen joka sään #robottibussi alkaa kyyditsemään ihmisiä Otaniemessä huhtikuussa. Tavoitteena on, että tämän vuoden aikana bussia testataan myös muilla alueilla Espoossa. Lue lisää: https://t.co/A4RZL997Li @sensible4ltd⁩ https://t.co/mKiUTi12uz

Kommentaarid
(Külastatud 416 korda, 1 külastust täna)