Brexit toob lätlased ja leedukad kodumaale tagasi

Lätist ja Leedus on läinud suur hulk inimesi tööle Suurbritanniasse, aga seoses Brexitiga kolivad nad kodumaale tagasi.

Lätlane Arturs tundis 8 aastat tagasi, et tal pole enam raha, et jätkata graafilise disaini õpinguid. 21-aastane noormees jättis õpingud Riias pooleli ja läks Londonisse tööle ettekandjaks, vahendab Yle.

Paljud sõbrad oli läinud Londonisse, kui Läti liitus Euroopa Liiduga. Arturs räägib, et sõbrad aitasid, kui ta Inglismaale läks.

Artursi lugu on Lätis tavaline. Kümme aastat tagasi, kui tabas majanduskriis, lahkus kümneid tuhandeid inimesi, peamiselt ingliskeelsetesse maadesse nagu Suurbritannia ja Iirimaa. Läti rahvaarv kukkus kiiresti. Praegu on aga trend muutunud ja Lätti kolitakse Inglismaalt tagasi.

Lätit nagu ka teisi Ida-Euroopa riike tabas nn kett-migratsioon, kus üks ära läinud inimene kutsus teised endaga kaasa. Nüüd elab 6 protsenti lätlastest Suurbritannias. Sama lugu on leedukatega. Läti kodanikke elab Suurbritannias 113 000, Leedu kodanikke 203 000.

Euroopa Liidu kodanike elama asumine Suurbritanniasse hakkas vähenema kohe pärast Brexiti hääletust 2016. aastal. Samal ajal kukkus Inglise naela kurss ja teistes Euroopa maades hakkas olukord paranema.

Lätlane Arturs kolis samuti tagasi, kui naela kurss kukkus. Algul töötas ta pärast seda Norras ehitusel, aga siis sai Lätis pangas tööd klienditeenindajana. Juba varem oli ta märganud, et vahe Läti ja teiste riikide sissetulekute vahel vähenes. Nüüd teenib ta Lätis rohkem kui ettekandjana Inglismaal. Ta oskab keelt ja matemaatikat, seetõttu sai tööd pangas.

Lätisse naasmine on praegu üldine trend. Kui varem mindi ebakindluse pärast Lätist elama Suurbritanniasse, siis nüüd tullase sealse ebakindluse pärast tagasi. Osa lätlasi on Suurbritannias Brexiti tõttu töötuks jäänud, kuna sealseid ettevõtteid on suletud. Seetõttu on Brexit Läti jaoks hea asi – aitab inimesi tagasi tuua.

Brexit aga pole suutnud muuta üldist trendi, kus Lätist lahkub jätkuvalt enam inimesi kui tagasi tuleb. Suurbritanniasse aga läheb jätkuvalt elama rohkem Euroopa Liidu kodanikke kui sealt lahkub. Paljud lätlased on Suurbritannias hästi kodunenud ja sealt lahkuda ei kavatse.

Brexit kiihdyttää paluumuuttoa Britanniasta Baltiaan – Töitä saattaa löytyä paremmin entisestä kotimaasta

Eräät pienet EU-maat ovat menettäneet merkittävän siivun väestöstään Britannian työmarkkinoille. Britannian EU-eron lietsoma paluumuutto lievittää Baltian väestökatoa.

Kommentaarid
(Külastatud 266 korda, 1 külastust täna)