Vanurid kiidavad Soomes Sastamala hooldekodu

Viimasel ajal on olnud Soomes palju juttu hooldekodude probleemidest, aga on ka positiivseid näiteid. Üks sellistest, kus vanuritele meeldib on Tampere ligidal Sastamalas asuv Tupahoiva hooldekodu.

Elanikud on Sastamala hooldekodus õnnelikud. Hooldekodu seintel on kiituskirjad, mis antud ausa ja hea töö eest, vahendab Ilta-Sanomat.

Tegemist pole maksuparadiiside kaudu raha pööritava asutusega nagu mitmed teised hooldekodud. Tupahoiva juht ja omanik on kohalik naine Auli Härkälä.

Tupahoiva puhul on tegemist ühega vähestest iseseisvatest hooldekodudest, teised on kõik mõne suurema ketiga seotud. Suured tegijad on üritanud üle osta ka Tupahoiva hooldekodu, aga seni pole see õnnestunud. Omanikul pole tekkinud vajadust müüa.

Kui teiste hooldekodude juhtidest on saanud ühe aastaga miljonärid, siis Tupahoiva omanik tunnistab, et pole miljonär ja see polegi eesmärk. Ta soovib, et tal oleks endal töö ja ka teistele tööd pakkuda. Hooldekodus on nii, et kõik teevad kõiki töid ja isegi juht paneb vajadusel käed külge. Kliendid saavad ise ka soovi korral hooldekodu töödes kaasa lüüa ning seda võimalust kasutatakse meelsasti. Tööd tehakse lauluga.

Suurtes kettides hoitakse kokku põhiliselt tööjõukuludelt, kus väikse osa töötajatega tehakse ära kõik tööd. Näiteks köögitöötajad ja koristajad lastakse lahti. Tubahoiva hooldekodus on aga vabam õhkkond ja isegi söögiajad pole täpselt kellaaja peale. Igaüks saab süüa niipalju kui tahab.

Tupahoiva hooldekodu kliendid räägivad, et seal on veel parem kui kodus. Kõik on rahul ja õnnelikud.

Onko Sastamalassa Suomen paras hoivakoti? Terttu, 89: “Kotona on hyvä olla, mutta täällä vielä parempi”

Tupahoivan seinällä on pitkä rivi kunniakirjoja. Monet eri tahot ovat palkinneet paikan hyvin tehdystä työstä. - Palkinnot on myönnetty rehellisestä ja avoimesta tavasta tehdä hoitotyötä. Mitään ei peitellä, kaikki on avointa, sanoo Tupahoivan johtaja Auli Härkälä. Tupahoiva ei ole veroparatiisissa majailevien hoiva-alan jättien bisnes. Auli Härkälä omistaa paikan. - Olemme viimeisiä mohikaaneja Sastamalassa.

Kommentaarid
(Külastatud 610 korda, 1 külastust täna)