Uuring: Venemaa strateegia on ära hoida Soome ja Rootsi liitumine NATO-ga

Venemaa huvides on ära hoida NATO tegutsemisvabadus Läänemere ja Musta mere ääres ning ära hoida Soome ja Rootsi liitumine NATO-ga, väidab USA mõjukas Jamestown’i mõttekoda värskes 500-leheküljelises uuringus.

Uuringu nimi on Russia’s Military Strategy and Doctrine (tõlkes: Venemaa sõjaline strateegia ja doktriin). Sel on nimekad autorid, kellest osa on venelased. Soomlane Stefan Forss kirjutab raamatus Venemaa tuumarelvastuse strateegiast, vahendab Ilta-Sanomat.

Soome jaoks on huvipakkuv uuringu Läänemerd puudutav osa, mille kohaselt on selge, et Venemaa huvides on ära hoida Soome ja Rootsi liitumine NATO-ga. Venemaa üritab ära hoida NATO laienemist Läänemere ääres ja takistada selle piirkonna kasutamist sõjaolukorras. Ses mõttes on Venemaa huvi sama mis mitusada aastat tagasi.

Ühtlasi kajastab uuring Venemaa relvastuse nõrkust, mis unustatakse ära, kui räägitakse Venemaa sõjalise võimsuse kasvust. Näiteks mereväe ainus lennukikandja on remondis ja pole selge, millal see uuesti kasutusele võetakse.

Erinevalt aga Vene tsaaridest ja nõukogude juhtkonnast on Putin olnud meister piiratud sõdade pidamises. Uuringus on välja toodud, et Venemaa on võimeline oma naabruses reageerima sõjaliselt olukordadele, mis ei ületa sõja künnist. Seetõttu püüab Putin luua olukordi, mis lõppevad fait accompli ehk tõsiasja tunnistamisega. Nõnda on võimalik mööda minna ka NATO 5. artiklist, mis näeb ette sekkumist ulatusliku rünnaku puhul ühe liikmesmaa vastu.

Sellise strateegia juurde kuulub ka hübriidmõjutamine, et luua negatiivne foon vastase sõjalisele tegevusele.

Venemaa arendab muu hulgas strateegiliselt olulistes piirkondades nn A2/AD-võimekust (Anti-access/ Area denial), mis tähendab vastase tegevuse piiramist või ligipääsu teatud piirkondadele.

Läänemere piirkonnas on selline mull ehitatud Kaliningradi ümber. Sealt suudab Venemaa piirata NATO tegevust sadade kilomeetrite ulatuses.

Mustal merel on Venemaa kõvasti militariseerinud 2014. aastal annekteeritud Krimmi. Need tegevused on suunatud Ukraina vastu, aga ka selleks, et piirata Ühendriikide ja Türgi mere- ja õhujõudude tegevust Mustal merel.

A2/AD-mull ehitatakse uute relvasüsteemide ja tehnoloogiate abil. Kaitsesüsteemid on astmelised: rannikule paigutatakse suure laskeulatusega meretõrjeraketid Bastion ja Bal. Õhukaitse kaetakse uute õhutõrjerakettidega S-400 Triumf. Samuti on sinna paigutatud elektroonilise sõjapidamise vahendid.

Tavarelvastust täiendab tuumarelvastus, mida Venemaa on hakanud uuendama.

Raportti: Venäjän strategiana on estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys – tällaisia ovat keinot

Arvostettu yhdysvaltalainen Jamestown-säätiö avaa Venäjän sotilaallista strategiaa ja doktriina tuoreessa, lähes 500-sivuisessa kirjassa. Venäjän tavoitteena on muun muassa kiistää puolustusliitto Naton toimintavapaus Itämerellä ja Mustallamerellä sekä estää Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon, säätiön raportti arvioi. Jamestown-säätiön tutkimuksen nimi on Russia’s Military Strategy and Doctrine.

Kommentaarid
(Külastatud 296 korda, 1 külastust täna)