Uued superkiiruskaamerad tulevad Soome teedele juba järgmisel kuul

Soomes koguneb kiiruskaamerate trahve iga aastaga üha rohkem. Eelmisel aastal oli see summa ligi 60 miljonit eurot. Ligi 50 töötajat saatsid laiali 600 000 trahvi või hoiatust.

Käesoleval nädalal saabusid politseile Rootsist uued superkaamerad. Need mõõdavad kiirust juba 150 meetri kauguselt ja seda viisil, mis ei võimalda hoo mahavõtmisega kaamerat ära petta, vahendab Helsingin Sanomat.

Uued radaril põhinevad kaamerad pannakse 4. ja 6. maanteele kaamerapostide sisse juba järgmisel kuul.

Kokku pannakse postide sisse 40 uut tüüpi kaamerat. Kokku ligi 4 miljonit eurot maksnud kaamerad suudavad jälgida korraga mitut autot ja seda eri sõiduradadel.

Politsei esindajate väitel pole uute kaamerate eesmärk veelgi rohkem trahviraha kokku koguda, vaid parandada liiklusturvalisust. Politsei reguleerib ise vastavalt trahvide arvule kaamerate hulka: kui trahve tuleb rohkem, siis kaetakse osa kaameraid vahepeal kinni, et kõiki trahvinõudeid jõutaks töödelda.

Kui arvestada, et trahvidega tegeleb politseis 50 inimest, keskmine trahv on 190 eurot ja üks töötaja töötleb aastas ligi 7500 trahvijuhtumit, siis teeb see ühe töötaja „tuluks” aastas üle 1,4 miljoni euro. Politseil pole aga eesmärki võimalikult palju raha teenida, sest maksimaalne kiirustrahvide ja hoiatuste arv, mida jõutakse aastas töödelda on 600 000.

Kuni 20 km/h kiiruseületuse puhul on veatrahvid 140-200 eurot, üle selle määratakse trahvid päevamäära ulatuses, mis võivad olla palju kõrgemad. Kui kiiruseületus on kuni 6 km/h, siis trahvi ei tehta. 7-15 km/h kiiruseületuse puhul on trahv olenevalt kiiruspiirangust 140-170 eurot ja 16-20 km/h kiiruseületuse puhul on trahv 200 eurot.

Aastal 2020 jõustub uus liiklusseadus, mille puhul asendatakse veatrahvid liiklusveamaksudega. Kaameratega hakatakse siis jälgima ka punase tule all tee ületamist ning turvavööde kasutamist.

Dennis Pasterstein on Twitter

Kas kas, nyt ne tulivat, pitkään odotetut uuden sukupolven automaattivalvontakamerat. #koulutie #Helsinki #liikenneturvallisuus

Kommentaarid
(Külastatud 377 korda, 1 külastust täna)