Teadlased: helikoptervanemlus töötab!

Majandusteadlased väidavad, et keskklassi peredes harrastatav nn helikoptervanemlus aitab tagada lastele parema edukuse.

Helikoptervanemlus tähendab seda, et vanemad pööravad laste tegemistele ja haridusele erakordselt palju tähelepanu. Kriitikud on väitnud, et liigne tähelepanu teeb lastest „lumehelbekesed”, kes ei saa iseseisvalt hakkama. Nüüd aga väidavad majandusteadlased, et intensiivne vanemlus aitab lastel suuremat edu saavutada ning see võib olla isegi põhjuseks, miks suureneb vahe rikaste ja vaeste vahel, vahendab The New York Times.

USA majandusteadlased Matthias Doepke ja Fabrizio Zilibotti leiavad, et riikides, kus valitseb suur ebavõrdsus nagu USA-s peavad vanemad rohkem pingutama, et lastele suuremat turvalisust ja edu tagada. Üha ebavõrdsemas maailmas oleneb laste edukus eelkõige vanemate pingutustest.

Ühtlasi võrdlesid teadlased omavahel autoritaarseid, autoriteetseid ja kõike lubavaid vanemaid. Selgus, et paremaid tulemusi saavutasid autoriteetsed vanemad.

Autoriteetsed vanemad veenavad lapsi tegema, mis on neile hea ning soodustavad iseseisvust, selle asemel et nõuda korraldustele allumist.

Teadlased leidsid ka seda, et 1960ndatel ja 1970ndatel harrastatud lõtv vanemlus on asendunud väga intensiivse vanemlusega ning sel on majanduslikud põhjused – muidu ei saa lapsed tänapäeva maailmas enam hakkama.

Teadlased väidavad ka seda, et edukamatel vanematel on võimalik oma lastele rohkem lubada, mistõttu lapsed on hilisemas elus samuti edukamad, ja vastupidi, vaeste perede lastel on võimalusi vähem. See tähendab, et vaesusest on üha raskem välja rabeleda. USA-s on tekkinud suur lõhe just vanemluses ning see kandub edasi tervele ühiskonnale. Vanemad omakorda reageerivad majanduslikule olukorrale ja teevad parimaid võimalikke otsuseid vastavalt sellele.

Opinion | The Bad News About Helicopter Parenting: It Works

New research shows that hyper-involved parenting is the route to kids’ success in today’s unequal world. I recently met a Texan couple whose son was still in diapers. They were angling to get him into a preschool that feeds into a private preparatory school with a great record for college admissions.

Kommentaarid
(Külastatud 805 korda, 1 külastust täna)