Surnute järel koristaja Marko: vaatepildid ei unune

Soomes surnute järel koristamisega tegelev Marko räägib, mis tal oma töös on ette tulnud. Surnu korteri põhjal võib aimata, mis elu inimene on elanud.

Kui koristaja Marko astub elamisse, kus inimene on surnud, siis tavaliselt saab kohe aru, kuidas surm saabus. Surnukehast eraldub vedelikke ja seal kohas, kus inimene on surnud, on nagu vari, vahendab Ilta-Sanomat.

Marko räägib, et üllatavalt tihti surevad inimesed kas tualetis või vannitoas. Ja kui elamised võivad olla segamini, siis vannitoad on tavaliselt kohad, mis on püütud hoida puhtana.

Marko töötab firmas Optimasiivous teenusejuhina ja tema spetsialiteet on surnu järel koristamine. Kõigile surnu järel koristamine ei sobi ja kõik koristajad ei pea seda tegema. Markot ei häiri veri ja kehavedelikud. Muidu seda tööd teha ei saakski. See on lahutamatu osa tööst.

Surnu järel koristamist tellivad majaomanikud, rendileandjad ja lahkunu omaksed. Surnu järel koristamist tehakse ka korterites, kus on toime pandud tapmine. Töö hulka kuulub tihti ka korteri tühjendamine. Hais on jäänud külge mööblile, mis viiakse otse prügimäele.

Päris tundmatusse kohta tavaliselt ei minda. Surnukeha on ära viidud ja ametivõimud on käinud kohal, enne kui koristajad mängu tulevad. Koristajatele antakse lühidalt teada, mis korteris võib ees oodata.

Tavaliselt on surnu korterites tugev hais, mis tuleb lagunevast surnukehast. Lisaks levitavad haisu kehavedelikud. Kui inimene sureb, siis lihased lõdvestuvad ja väljaheited, uriin ning muud vedelikud tulevad välja.

Kui surnukeha on olnud elamises pikalt, siis on haisu tunda juba trepikotta. Suvel juhtub see kiiremini. Surnu korterites läheb vaja tervet keha katvat kaitseülikonda ja hingamiskaitsevahendeid, kuna koristamisel kasutatakse kangeid kemikaale. Surnu korteris võib olla kärbsete vastseid ja laibavaklu. Mõnel juhul on kehavedelikud valgunud põrandapragudesse, mistõttu tuleb põrand üles võtta ja uuendada.

Hais jääb külge igale poole, isegi tapeedile ja laele. Korter puhastatakse kuivsuitsu ja osoneerimisega, mis neutraliseerivad haisu. Tihtipeale värvitakse seinad ja laed uuesti üle. Korter tuleb saada elamiskõlbulikuks uute elanike jaoks.

Surnu korteri põhjal võib aimata, mis elu inimene elas. Tavaliselt on korteris alles kõik asjad, mis enda eest räägivad. Kui inimene on olnud sõltlane, siis vedelevad korteris nõelad ja tühjad pudelid. Inimene on surnud näiteks õlut juues diivanil televiisori ees. Sellistel juhtumitel hoiatatakse ette.

Tavaliselt valitseb surnu korterites paras segadus. Näiteks üks korter Lääne-Helsingis oli täis erinevaid asju. Inimene oli kogunud asju ja prügi oli pikka aega välja viimata. Arvatavalt olid telefonimüüjad inimest ära kasutanud, sest korteris oli palju avamata postimüügipakke. Tavaliselt on selliste inimeste elu olnud kurb.

Surnu korteritest on näha, millist elu inimesed Soomes elavad. Eakamate inimeste kodudes on näha, et inimesed on olnud üksikud. Võib minna kaua aega, enne kui keegi surnukeha leiab. Tänapäeva ühiskonnas on palju inimesi, keda keegi ei vaja. Praegusel sotsiaalmeedia ajastul on kummaline, et inimesed on nii üksildased, et keegi ei tunne isegi huvi, kas nad on elus.

Enesetapu sooritanud leitakse tavaliselt kiiresti üles, kuna nad edastavad oma kavatsuste kohta sõnumeid. Ent alkoholi tarvitavate inimeste seltskonnas ei pruugita oma sõprade vastu huvi tunda, mistõttu võivad surnukehad olla korteris pikalt.

Teinekord tuleb ette juhtumeid, kus alkoholi tarvitavas seltskonnas on keegi surnud ning surnukeha on jäetud korterisse maha. Nad on kas olnud nii purjus, et ei saanud õieti aru, mis toimus, või neid ei huvita oma sõprade saatus.

Kuolleen vanhuksen kodissa odotti näky, joka ei unohdu – kalmasiivooja Marko kertoo kaunistelematta, mitä hän työssään kohtaa

Kun Marko Kotiranta astuu kalma-asuntoon eli asuntoon, jossa ihminen on kuollut, hän näkee yleensä suoraan, miten kuolema on tapahtunut. - Ruumiista irtoaa eritteitä ja siinä kohtaa, johon ihminen on kuollut, on ikään kuin varjo. - Yllättävän usein ihmiset kuolevat vessaan tai kylpyhuoneeseen.

Kommentaarid
(Külastatud 2,228 korda, 2 külastust täna)