Soomlastel oli plaan, kuidas iraaklased tagasi kodumaale toimetada, aga see läks vett vedama

Soomlased on juba aastaid näinud vaeva, et maale tulnud iraaklastest lahti saada. Kulisside taga käib aktiivne tegevus ja kaalutud on isegi väga erakorralisi abinõusid.

Soome väljaanne Helsingin Sanomat on saanud jälile ühele plaanile, mille kohaselt oleks Rootsi firmast Defense Equipment Sweden toimetatud turvaseadmeid Iraaki, nende eest oleks maksnud üle saja miljoni euro ulatuses Soome riik ja seoses sellega oleks iraaklased Soomest kodumaale toimetatud.

Plaaniga olid seotud skandaalne Soome ettevõtja Peter Fryckman, Soomes elav Saddam Husseini aegne kindral Saad al-Obaidi ja parlamendi liige Harry Harkimo. Eesmärk oli tuhanded Soomes elavad Iraaklased kodumaale tagasi viia.

Asja arutati Soome ametivõimudega ja see näitab, milleni on Soome võimud valmis minema, et iraaklastest lahti saada. Siseminister Kai Mykkänen kinnitab, et nii Fryckmani kui kindraliga on asja arutatud. Seni pole plaanist asja saanud.

Iraagi teema on Soomes aktuaalne alates 2015. aastast, mil lühikese ajaga saabus Soome ligi 30 000 pagulast, kellest enamus olid Iraagist. Osa neist on lahkunud vabatahtlikult kodumaale või läinud mujale Euroopasse. Suur osa on aga neid, kes ei saanud Soomest varjupaika ja kes elavad edasi paberiteta illegaalidena. Hinnanguliselt on selliseid iraaklasi Soomes 5000.

Euroopa Liidult pole Soome abi saanud, sest Euroopa riigid on rohkem huvitatud Afganistani pagulaste tagasisaatmisest ja neid tuli rohkem kui iraaklasi. Rootsist pole ka Soomele olnud abi, sest Rootsi on ise hädas iraaklaste väljasaatmisega. Ühel hetkel oli Soome oma probleemiga üksi.

Aastal 2016 olid lootused suured ja Soome riik maksis kinni viie lennukitäie iraaklaste naasmise kodumaale. Helsingi politseijaoskonna ja Iraagi saatkonna vahel olid head suhted. Kui vabatahtlikud olid läinud, siis koostöö lõppes ja suursaadik teatas, et tema enam aidata ei saa.

Iraak ei taha inimesi, kellest enamus on noored mehed vägisi vastu võtta, kuna kardetakse, et nad kujutavad ohtu Iraagi turvalisusele. Kui väljasaatmised jätkuvad senises tempos, kestab iraaklaste väljasaatmine kuni 2050. aastani.

Viimasel ajal on seoses iraaklaste väljasaatmisega tülli pööranud Soome sise- ja välisministeerium. Siseministeerium soovib kiireid tulemusi, aga välisministeeriumi hinnangul võtavad välispoliitikas asjad kauem aega.

Iraaklane Saad al-Obaidi tuli Soome Jordaania ja Saksamaa kaudu 2003. aastal, kui USA ründas Iraaki. Ta käib nüüd regulaarselt Soomes ja on praegu abielus Saddam Husseini õe tütrega. Ärimees Peter Fryckman aga ajas varem Saddam Husseini ajal Iraagis äri.

Fryckman, Harkimo, irakilainen kenraali ja 100 miljoonaa euroa – Ministeriöissä on selvitetty poikkeuksellista tarjousta, jonka luvattiin hoitavan tuhannet irakilaiset ulos Suomesta

Helsinki/Tukholma Syksyllä 2017 kansanedustaja Harry Harkimolla oli mielessään poikkeuksellinen ehdotus Suomen hallitukselle. Hän uskoi löytäneensä ratkaisun siihen, miten tuhannet Suomessa olevat irakilaiset siirtolaiset saataisiin pakkopalautettua kotimaahansa. Haluatko lukea koko artikkelin? Haluatko lukea koko artikkelin? HS Digi -tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kommentaarid
(Külastatud 721 korda, 1 külastust täna)