Soome politsei on saanud valmis eestlastega seotud tulistamise juhtumi uurimise

Helsingi politsei on saanud valmis kolme eestlasega seotud vägivalla ja mõrvakatsega seotud juhtumi eeluurimise. Asja on uuritud politsei info kohaselt alates eelmise aasta sügisest. Kolm kahtlusalust eestlast on vahi all. Kahtlusalused tulid välja seoses Soome tolli poolt tuvastatud teise raske kuriteoga. Kannatanu ja kahtlusalused olid varem tuttavad.

Kuriteo motiiv on arvatavalt narkokaubandus, täpsemalt GBL ehk lakiaine, mida tuuakse Soome Eestist. Tegemist oli organiseeritud kuritegevuse sisese arveteõiendamisega. Kuriteoni viisid erimeelsused seoses rahaga, vahendab Ilta-Sanomat.

Lakk ehk gammabutürolaktoon (GBL) on tehniline lahusti, mida kasutatakse ka narkootikumina.

Kannatanu, 31-aastane mees on samuti eestlane. Ta oli saanud 28.2.2018 tuttavalt telefonikõne, et kaks meest tahavad temaga kohtuda ja tegemist on võla õiendamisega. 30- ja 31-aastased mehed tulid tema maja ette nagu kokku lepitud ja hakkasid kannatanut peksma mingi tömbi esemega vastu pead, pärast seda löödi kannatanut rusikatega. Pärast peksmist ilmus kannatanu Facebooki seinale tekst „R.I.P.”.

Peksjad läksid pärast seda Helsingi kesklinnas asuvasse hotelli, kuhu kolmas kahtlusalune, 39-aastane mees oli võtnud toa. 39-aastane mees helistas samal õhtul enne kümmet kannatanule ja pakkus võimalust kohtumiseks. Tegelikkuses oli aga kolmik leppinud kokku veel jõhkramas vägivallas, kuna peksmine polnud nende arvates „piisav sanktsioon”.

Enne minekut ütles 39-aastane mees, et kavatseb kannatanut tulistada ja näitas hotellitoas oma relva. Kõik kolm kahtlusalust läksid peale kümmet hotelloitoast Vantaale Pyhtäänkorventiele, kus kohtumine oli kokku lepitud.

Kohtumispaigale jõudes tulistas 39-aastane mees kannatanu suunas tapmise kavatsusega 5-8 lasku. Keset tulistamist jooksis sündmuskohale naine, kes sattus tulejoonele. Naise tulek takistas kannatanu pihta sihtimist. Tulistaja ja kannatanu vahemaa oli 15-20 meetrit. Kannatanu ega naine imekombel tulistamises vigastada ei saanud.

Kaks ülejäänud meest ootasid autos, kolmik põgenes sündmuskohalt pärast tulistamist. Kahtlusalused naasid hotellituppa, kus nad arutasid kannatanu saadud haavu ja kuidas tulistamine oli läinud. Relv visati põgenemisel auto aknast välja. Tulistaja ja üks kaasosaline käisid sel samal ööl veel relval tee ääres järel.

Tulistamises kahtlustatav 39-aastane mees ja 31-aastane mees peeti kinni novembrikuus. Kolmas, 30-aastane mees võeti kinni veebruari algul. Tema kohta oli välja antud Euroopa vahistamismäärus.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006016400.html

Kommentaarid
(Külastatud 657 korda, 1 külastust täna)