Soome peab andma Euroopa inimõiguste kohtule aru iraaklase kohta, kes pärast väljasaatmist tapeti

Kahe mõrvakatse tõttu Soome põgenenud iraagi mees saadeti Soomest välja ja vahetult pärast seda tapeti. Nüüd peab Soome asja kohta Euroopa inimõiguste kohtule aru andma.

Mees tapeti 2017. aasta detsembris kolm nädalat pärast väljasaatmist Iraaki. Kaebuse esitas mehe Soomes elav täiskasvanud tütar, vahendab Helsingin Sanomat.

Mees töötas Saddam Husseini ajal sõjaväes ja pärast Husseini kukutamist oli tööl USA logistikafirma juures Abu Ghraibis.

Mees töötas alates 2007. aastast siseministeeriumi juures ja kuulas üle kuritegudes kahtlustatavaid. Mees oli oma töökohal ainus sunniit ja kui šiiidid pärast Husseini kukutamist Iraagis võimu haarasid, hakati meest taga kiusama. Ta lahkus töölt 2015. aasta märtsis ja elas üle mitu mõrvakatset. Samuti taheti röövida tütar, kes sai põgenema.

Mees, üks tütar ja poeg põgenesid Iraagist 2015. aasta augustis, naine varjas end koos kahe tütrega Iraagis. 2015. aasta septembris taotles mees Soomes varjupaika, aga migratsiooniamet lükkas 2016. aasta detsembris taotluse tagasi. Samuti kinnitas otsust Helsingi halduskohus.

Kohus pidas mõrvakatseid seotuks üldise olukorraga Bagdadis, mitte mehe vastu suunatud rünnakuga. Ülemkohus asja menetlusse ei võtnud ja nõnda lendas mees 29. novembril 2017. aastal vabatahtlikult Iraaki tagasi.

Kolm nädalat hiljem, tõenäoliselt 17. detsembril lasti mees maha.

Nüüd tahab Euroopa inimõiguste kohus Soomelt seisukohta, kas mehe väljasaatmisega rikuti rahvusvahelist inimõiguste konventsiooni. Selle järgi ei tohi inimest saata kohta, kus tema elu on ohus või kus teda ootab piinamine või muu ebainimlik kohtlemine.

Tütre arvates rikkus Soome oma otsusega inimõiguste konventsiooni. Soome vastust inimõiguste kohtule pole avalikustatud.

Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) pyytää Suomelta selvitystä Irakiin palautetun turvapaikanhakijan kuolemasta. Mies tapettiin joulukuussa 2017 kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän oli palannut Irakiin saatuaan Suomesta kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Tapauksesta on EIT:lle valittanut miehen Suomessa asuva aikuinen tytär. Mies työskenteli Saddam Husseinin hallinnon aikana armeijassa.

Kommentaarid
(Külastatud 528 korda, 1 külastust täna)