Soome õpilased tõstsid mässu margariini vastu ja said õiguse võid süüa

Soome kooliõpilased ei olnud nõus neile pakutud ja soovitatud margariiniga ning nõudsid omale välja õiguse koolis võid leiva peale määrida.

Põhja-Karjalas asuvate koolide õpilased nõudsid omale õigust kasutada leiva peal võid, nii nagu see oli olnud varem. Kontiolahti ja Nurmese valdades koguti kokku allkirjad ja saadeti need otsustajatele, vahendab Yle.

Kokku koguti kummaski vallas üle tuhande allkirja. Lõpptulemus oli see, et või toetajad võitsid. Nurmeses toodi või baasil toodetud leivamääre ja lahja piim koolisööklasse tagasi, Kontiolahtis hakatakse võid pakkuma pärast suusavaheaega.

Need otsused on mõjutanud ka teisi omavalitsusi, kus samuti loobutakse ametlikest toitumissoovitustest ning tuuakse või ja rasvatu piim sööklasse tagasi.

Toidusoovitused tuginevad teaduslikele uuringutele. Soomes tehtud uuringud näitavad, et neil, kes väldivad tahkeid rasvasid, on juba paarikümneaastaselt vähem südame- ja veresoonkonna haigusi kui neil, kes tarvitavad rasvaseid piimatooteid.

Koululaisten margariinikapinan tulos: voipohjainen levite teki paluun ruokaloihin, viranomaiset tyrmistyivät faktojen sivuuttamisesta

Kouluruokasuosituksen laatijat kritisoivat kovin sanoin pohjoiskarjalaisten kuntien päätöstä antaa periksi margariinikapinassa.

Kommentaarid
(Külastatud 323 korda, 1 külastust täna)