Soome naine võttis arsti määratud abordipilli, aga siis ootas teda üllatus

Soomlased Sara ja Pauli üritasid juba üle aasta saada neljandat last. Iga kuu ootas pettumus ja naine oli juba valmis loobuma, kui ühtäkki möödunud aasta juunikuus nägi ta rasedustestis kahte joont.

Õnnelik paar hoidis asja mõned nädalat teiste eest saladuses. Kuivõrd eelmisest rasedusest oli möödas 10 aastat muretses Sara, kuidas kõik kulgeb. Varsti tulidki imelikud kõhuvalud, mis panid muretsema. Naine pöördus haiglasse ultraheli kontrolli, vahendab Iltalehti.

Arst ütles, et midagi emakas paistab, aga lapse areng ei vasta raseduse kestusele. Arst soovitas pöörduda rasedate polikliinikusse, kus on täpsemad seadmed.

Polikliiniku arst ütles, et kahjuks on tegemist tühja lootemunaga. Sara veel küsis, et kas see on nii ja arst vastas, et jah.

Arst pakkus kaks võimalust: kas katkestada rasedus pilliga ja nõnda saada kiiremini võimaluse proovida uuesti rasestuda, või siis oodata, millal rasedus iseenesest katkeb, aga see võib kesta nädalaid. Sara otsustas valida pilli, et asi kiiremini mööda saaks.

Sara oli segaduses, kui vaatas vereproovi, kus raseduse näit oli kõrge. Arst ei osanud seda seletada. Naine oli palunud võimalust tulla uuesti ultrahelisse, aga talle öeldi, et see ei muudaks enam midagi. Ta siiski helistas haiglasse, et uut ultraheli aega kokku leppida, aga mingil põhjusel talle seda ei pakutud.

Pärast seda võttis Sara sisse talle määratud abordipilli ja jäi ootama selle mõju. Verevool oleks pidanud algama mõne tunni möödudes, aga midagi ei juhtunud. Järgmisel hommikul helistas ta haiglasse, kust soovitati oodata veel üks ööpäev. Kui siis ka midagi ei juhtunud, kutsuti Sara uuesti uuringutele. Ta sai aja viiendaks päevaks pärast rohu võtmist.

Uuringute palatis võeti ta vastu sõbralikult ning avaldati kaastunnet raseduse katkemise pärast. Siis aga hüüdis ultraheli arst keset toimingut: „Taevane aeg!” Naine tajus kohe, et midagi on lahti. Ultraheli ekraanil oli näha tuksuv süda.

Ultraheli uuringu järgi oli käimas raseduse seitsmes nädal ehk täpselt nii nagu naine oli ise arvestanud. Rasedus polnud veel nii kaugel kui varem arvati ja seetõttu polnud varem ka südamelööke tunda.

Sara imestab, miks ei antud talle uut ultraheli aega. Nüüd aga oli veel üks probleem. Nimelt pidid vanemad otsustama, kas jätkavad, sest abordipill võib mõjutada loote arengut. Võimalikud kahjustused selguvad aga alles hiljem raseduse kulgedes või lapse sündides. Paar otsustas siiski rasedusega jätkata.

Seda last oli nii kaua oodatud ning vanemad leidsid, et küllap tuleb visa ja sihikindel laps.

Sara on hiljem käinud uuringutel ja midagi kahtlast pole leitud. Laps peaks sündima mõne nädala pärast.

Paar tegi asja kohta kaebuse patsiendivolinikule. Varsti pärast seda helistas arst ja vabandas toimunud pärast. Ka haigla, kus Sara uuringutel käis võttis vastutuse. Naisele täiendavate uuringute eest arveid ei esitata ja hilisemad võimalikud kulud hüvitatakse. Vanemad on sellega rahul ja ei nõua mingeid täiendavaid kahjuhüvitisi.

Sara loodab, et tulevikus annab haigla sellistes olukordades võimaluse tulla uuesti uuringule. Soomes on teada varasemast üks analoogne juhtum, kus naine sai samuti raseduse katkemise diagnoosi, aga läks uuesti uuringule ja seal tuvastati rasedus ning hiljem sündis õnnelik laps.

Sara aga ei saa öösiti tihti und ja muretseb ning süüdistab ennast. Ta rahuneb alles siis, kui saab lapse omale sülle, arst on ta üle vaadanud ja on selgunud, et kõik on korras. Kui aga lapsel on midagi viga, süüdistab naine ikka ennast, et võttis rohtu, kuigi sisetunne ütles, et kõik on korras ja talle pandi vale diagnoos.

Naistehaiguste ja sünnituse professor Oskari Heikinheimo ütles, et tänapäeval kasutatakse ühe rohkem ravimitega esile kutsutavat raseduse katkestamist, kuna seda saab teha kiiresti pärast diagnoosi panekut. Uuringute järgi umbes viiendikul ravim ei mõju ja protseduuri tuleb korrata. Heikinheimo sõnul on see meditsiinis tavaline, et ravi tõhusus pole sajaprotsendiline.

Professori sõnul on tänapäeva rasedustestid väga tundlikud ja tuvastavad raseduse juba algfaasis ning isegi paar nädalat pärast seda, kui rasedus on katkenud. Sara puhul näitas test positiivset tulemust juba raseduse varajases staadiumis.

Professori väitel ei saa abordipilli mõju lootele enne sündi korralikult uurida. Lõuna-Ameerikas, kus tehakse palju aborte ravimite abil on siiski tuvastatud lootele tekkinud kahju, kui ravimite kogused on olnud suured. Antud juhul on antud ravimit väikses koguses raseduse varajases staadiumis. Kui oleks tekkinud kahju, oleks rasedus juba katkenud, leiab professor.

Lohduton Sara otti lääkärin määräämän aborttipillerin – kuuden päivän kuluttua ultrassa paljastui odottamaton näky: “Herranen aika!”

Sara Luukkanen ja hänen Pauli-puolisonsa olivat yrittäneet saada uusioperheensä neljättä lasta, iltatähteä, jo yli vuoden ajan. Joka kuukausi toistuva pettymys alkoi käydä voimille ja Sara oli jo lähes valmis luovuttamaan, kunnes viime vuoden kesäkuussa hän yllätyksekseen näki raskaustestissä hartaasti toivotut kaksi viivaa. Onnellinen pari kypsytteli ajatusta uudesta raskaudesta rauhassa muutamien viikkojen ajan omana salaisuutenaan.

Kommentaarid
(Külastatud 1,499 korda, 1 külastust täna)