Soome ettevõtjad imestavad, kus on kõik need sajad töötud metallimehed

Soome ettevõtjad ajavad töötajaid tikutulega taga ja ei saa aru, kus on kõik need sajad töötud metallimehed Lõuna-Soomes, kes statistikas figureerivad.

Ettevõtjad räägivad, et töötajaid on otsitud „koerte ja kassidega”, aga kedagi pole leitud. Tööpakkumistele ei tule mitte ühtegi vastust. Näiteks laevaehituse allhankefirma Laivasähko otsib praegugi keevitajaid, aga neid lihtsalt pole kusagilt võtta, vahendab Yle.

Kui need töötud metallimehed on tegelikkuses olemas, siis millegipärast ei lähe nad tööle vabadele töökohtadele.

Laeva sisustuse ja tekkide peale spetsialiseerunud ettevõte NIT on otsinud töötajaid nii värbamisfirmade, töötukassa kui tööjõu rendiettevõtete kaudu, aga midagi pole leitud. Räägitakse, et on sadu või isegi tuhat töötut metallimeest. See on kummaline, sest neid on otsitud taga „koerte ja kassidega”, aga pole leitud.

Eriti on töökohtadest puudus Edela-Soomes, kus viimase 3 aastaga on värvatud 20 000 inimest.

Ettevõtjate arvates on kusagil mingi viga, kui statistika näitab sadu töötuid, aga neid pole võimalik vabadele kohtadele värvata. Arvatavasti on statistika vigane ja seal on arvel pensionärid, töövõimetud ning need, kes ei tahagi tööd teha. Kõik see loob olukorrast vale pildi.

Möödunud nädalal oli juhtum, kus üks mees ütles, et on huvitatud tööst alles pärast suve, kui töötutoetuste maksmine lõppeb. Kui on nii, et inimene töötab ja siis elab kaks aastat töötutoetuse peal, siis mis nii viga – siis polegi vaja tööd teha. Töötutoetust makstakse Soomes kõige enam 500 päeva eest.

Töötukassa hinnangul võib probleem olla selles, et osa töötajaid ei taha rasket tööd tööstuses. Ametiühingu info kohaselt aga värbavad ettevõtted töötajaid välismaalt, kust saab odavamalt. Ettevõtjad aga lükkavad selle jutu ümber. Praegu palgatakse kõik, kes vähegi suudavad ja oskavad. Soomlasi isegi eelistatakse, kuna nendega on lihtsam suhelda.

Turun telakan alihankkijat ihmettelevät, missä ovat sadat työttömät metallimiehet – “Haettu on kissojen ja koirien kanssa eikä ole löydetty”

Alihankkijat ja työntekijäjärjestö kinastelevat, onko Lounais-Suomessa pulaa työstä vai työntekijöistä.

Kommentaarid
(Külastatud 513 korda, 1 külastust täna)